Wednesday, December 29, 2010

WG 2010....

Assalamualaikum.....

Setelah sekian lama, barulah ni post yg berkaitan dgn pengalaman...sbelum ni banyak yang xde kaitan pasal experience kat Nihon....hehe

Bermula cuti 23 haribulan, malam 23 disember event Malaysian Night anjuran MSAJ (Malaysians' Student Association in Japan) diadakan di Tokyo. Ada macam2 persembahan kebudayaan melayu, cina n india oleh student Malaysia di Jepun n bbrapa aktivti trmasuk jamuan. Apa lagi, makanlah sbanyak mungkin....hehe

Tp post ni bukanlh Malaysian Night jd mainpoint, tp program WG 2010...Winter Gathering IPIJ 2010 yg diadakan di Fukushima-Ken yg trletak jauh juga dr Tokyo

Memang mula2 rasa macam berat nak pergi...sbab program 4 hari 3 malam....jauh pulak tuh...transport mahal lak...tp bila fikirkan...inilah masa yang ada untuk rehatkan minda...lg2 program agama macam ni susah nk cari di Jepun...jd apa salahnya berkorban sedikit wang dan masa untuk mghadiri program ni....

25/12/2010

Hari ini Nihonjin kebanyakannya sambut Hari Krismas. Ada yang g makan, ada yg g jalan2 dan sbagainya. My batchmates Ruiz,Han Yuan n Thaneer g trip organised by ABK's volunteers ke Kamakura (lbih kurang sejam naik densha). Saya pulak tersengguk2 packing barang utk ke Fukushima (tidur lambat smlmnya)....dh siap packing barang...check smuanya....kmudian dpat message dr Muzakir, wakil IPIJ dr Nagoya beritahu dh smpai Shin-Okubo...saya pun bergerak naik densha pergi ke Shin-Okubo...

Smpai di gerai makan Thai di Shin-Okubo...jumpa group dr Nagoya...Muzakir, Ariff n Abg Lan...dgn akhawat 4 org (xknal nama)...makan tghari pastu solat kat masjid atas gerai makan tuh...n then lbih kurang pkul 2 naik densha prgi ke eki Ikebukuro...kmudian norikae (change train) ke Omiya lbih kurang 45-sejam prjalanan...lpas tuh beli tiket shinkansen (bullet train)....kecewa sikit sbb xdapat potongan harga tiket utk pelajar...trpaksa bayar 14,000 yen...kalau potong jimat 20%...byak tuh....

Pastu tggu shinkansen lbih kurang setengah jam...kagum gk dgan shinkansen nih....tren yang guna trek pling laju di dunia....walaupun mggunakan roda rim tapi teknologi canggih jepun tren ni boleh brgrak slaju 300-400 km/h....klau shinkansen lalu sblah kita dgn klajuan maksimum....bygkan kuatnya bunyi yg dpt didengar...tp bila dlam tren xrasa ape2....kalau duk tepi tingkap dapat lah rasa lajunya tren nih...=D

Shinkansen

Smpai di Fukushima stgah jam kemudian....dr luar dh nampak salji...rasa excited skali sbb 1st time dlm hidup tgok salji live...tp control2...haha tgkap2 gmbar salji....

trek densha yg dipenuhi salji

rasa excited tu tiba2 brtukar lak....densha trsangkut sbb salji yg tbal sgt...jd trpaksa tggu lbih sejam densha dtg...mkin lama tggu makin ramai org dtg...dtg je densha trkejut gk....hbis densha penuh dgn salji...mmbeku bhagian dpan...mana x sgkutnye...pstu masuk densha brhimpit2 smpai xbleh nafas...sbijik mcm sardin dlm densha...brdri lama2 sejam lbih bru smpai eki...tgok2 eki penuh dgn salji akibat ribut....


keadaan eki n densha

pstu tggu teksi lak utk ke destinasi program...tgok luar ribut mmg dhsyat la....dpat naik teksi last kali...tgok skliling salji dh tebal2 brtimbun kt rumah2, kdai2 n jalan2...kmudian lbih kurang 200 meter dr destinasi teksi dh xdpat nk gerak...sbb salji tebal sgt..so trpaksa drop kt situ n brjalan ke bgunan...wah, 1st time mredah ribut salji....mula2 mmg la rasa best...pstu bile salji tu dh cair hbis basah smua...haha

ribut salji

pastu lepas masuk bangunan, jumpa dgan pengarah program...bawak pergi makan malam...banyak la makannya...haha...yg sdihnya rmai yg dtg sni dgn kereta sangkut tgh jalan...mmg menduga imanlah sapa yg naik kereta tuh....sbb ribut yg kuat....yg dr Gifu, Shizuoka n Toyama smuannya sngkut tgh jalan....

kmudian ada briefing dr pengarah program n penjaga bangunan tuh....then masuk bilik n rehat...wah, mmg japanese style la bilik nih...tidur bkn atas katil, tapi atas bbrpa lapisan kain n tilam yg brnama "Futon" (tmpat doraemon n Nobita tidur tuh)....n sistem kt tmpat ni canggih gk....klau lampu tu pkai sensor je...jd xpyh sush payah cari suis nk bukak tutup lampu...lalu je trus trbukak lampu...hehe

My futon!

26/12/2010

Bangun n solat jemaah macam biasa...program hari ni berjalan dgn lancarlah...pagi2 bkumpul di Hall..(macam sekolah je kumpul pagi2)...then pasang lagu kebangsaan Jepun smbil naik bendera (cm zaman penjajah lak)....kebetulan selain group kami, ada group pelajar sekolah dtg nk main ski....jd slpas lagu...ada jikoshoukai dantai no daihyou (introduction speech dr wakil group) trangkan dr mana dtg n apa tujuan dtg...

group student sekolah

kemudian sarapan pagi....then pkul 9.00 brmula ceramah dr Ustaz Zaharudin Muhamad yg djmput khas dr Malaysia brtajuk Ghazwatul Fikr (serangan pemikiran)...banyak gak point brguna tntg isu serangan pemikiran trhadap umat Islam masa kini tp xdpat dikongsi skarang....insyaAllah saya akan post pada masa akan dtg =D

Kemudian makan tengahari n smbung balik ceramah....habis ceramah ada aktiviti riadah pkul 3.30 ptg...igt ada match baling2 salji tp xjd disbabkan salji trlalu dalam...last2..."berenang" lah kmi dalam salji smpai hujung tiang...dh xde keje lain,..hehe

mari mnggali!

peserta2 dgn ustaz

baring2!

one of best moment here!

Kemudian balik n makan malam...solat jamak kmudian ada aktiviti LDK...bincang tntg bbrapa isu yg utama dlm masyarakat islam...yg mnarik prhatian saya dlm sesi ni adalah istilah hikikomori (xtau eja btul x)...satu gejala satu golongan yg mmisahkan khidupannya dr dunia luar...kbanyakannya adalah anti-sosial, ada yg kecewa sbb hilang kerja, putus cinta n then ambil kputusan utk mmutuskan khidupannya dgn dunia luar...gejala ni mkin serius di Jepun n tkut2 boleh merebak kpd masyakart Islam

slpas tmat LDK...pertama kali mandi ofuro (tmpat mandi khas air panas)....bg yg xtau...ofuro adalah sprti kolam air panas yg airnya dipanaskn shingga satu suhu yg ssuai utk badan...bila masuk je...wah..best gila...xtau ckp cmne...haha cuma kteorg pkailah pakaian sopan masa msuk ofuro tu...kbiasaan org Jepun just bogel je dlm ofuro...

27/12/2010

Pagi ni macam biasa aktiviti, smbung ceramah mmbincangkan bgaimana nak tangani isu serangan pemikiran tuh...n langkah2 yg perlu diambil...trmasuk mmbtulkan mindset, cara brfikir supaya selari dengan tuntutan Al-Quran n Hadis...x trikut2 dgn fahaman yg sesat n mgelirukan...

kmudian petang wktu riadah ada match prsahabatn volleyball...main just for fun...lama xmain bnda ni...haha



malam ada  LDK tntg bahaya media massa dlm mmbntuk pemikiran penonton....n skali lg...mandi ofuro slpas tmat LDK...hehe

28/12/2010

Hari trakhir di tempat ni...mula2 cm biasa brkumpul di Hall...kmudian kmas bilk utk pulang...brkumpul di bilik utk sesi muhasabah diri...beri komen tntg program kali ni...last sesi bergambar....bertolak ke eki lbih kurang pkul 1.30...naik densha ke eki inawashiro sblm menaiki shinkansen pulang ke tokyo brsama Abang Lan, Ariff n akhwat dari Nagoya....smpai ke rumah lbih kurang pkul 5 ptg...


Pendek cerita mmg amat bermkna program ni...sbb bkan shja dpat mrasa brmcam2 benda tp yg pling penting ilmu agama yg cukup brharga dpat diperolehi utk bekalan hidup...bila difikirkan kembali, apabila kita meletakkan agama di tempat tertinggi, scara tidak langsung nikmat dunia lain akn dtg sdri...dgn syarat niat prlu ikhlas kerana Allah....bersyukur dgn pengalaman yg Allah kurniakan...dunia ini luas, jd berjalanlah untuk lebih mgetahui hebatnya kuasa Allah Taala....bab kata pepatah, banyak berjalan luas pemandaingan.....


bersama ustaz Zaharudin

Di samping itu, dapat jugak jumpa sepupu yg lama dh xjumpa...Abg Bai stlah skian lama....=D

Korede...Ijou

Wassalam~~


p/s : Tahniah Malaysia menang Suzuki Cup!




Tuesday, December 21, 2010

Indahnya hidup ini....

Assalamualaikum.....

Konbanwa~~~

Tgok balik post2 yg ditulis sbelum ni....smua pasal akademik....pasal kena blajar tu la ni la...pastu academic achievement lg...xabs2 belajar (ayat org yg malas belajar)....hari ni nk ubah sket topik...sebab dunia dikuasai bukan sbb dapat 4 flat, duduk berjam-jam study mahupun dpat straigt A mhupun score tggi2....

"I failed some of subjects but my friend passed them all. Now he is an engineer in Microsoft and I'm the owner of Microsoft"
-Bill Gates

Kalau kita tgok bgaimana org hebat2 kat dunia, mahupun saintis terkenal di dunia, kbanyakannya tidaklah jd best student kat U, score tggi2 stiap exam n dapat dekan spnjang masa, malah ada yg gagal exam, xpass, n ada yg kene dibuang kolej n dicop plajar brmasalah...

Contoh macam Bill Gates, dia smpai failed exam n kluar u sbb x performed....saintis genius, Albert Einstein gagal entrance university n slalu dicop student brmasalah sbb xsiapkan homework etc (adake saintis cmtu nk pkir pasal hw?) dan bnyk la lg contoh2...tp....lihat....skrg Bill Gates ialah antara org trkaya di dunia...dan Albert Einstein tokoh saintis trkemuka....jd adakah dgn mnjadi org2 hebat sebegini wajib dapat 4 flat or dekan semata2?semestinya tidak.....

itulah hidup....

jgn trkejut klau masa kecik2 kita ada kawan yg slalu kne buli, kurang cemerlang n sbgainye...skrg dia lg kaya n lg brjaya dr kita...

jgn trkejut kalau tgok org2 yg mmg klau tgok xde harapan nk brjaya jd jauh lg hebat pd masa akan dtg...

tau x raja pidato zaman greek (x igt nme), mrupakan seorng yg gagap pd asalnye....smpai klau nk bpidato dia sggup sumbat ssuatu dlm mulut supaya x nmpk gagap...tp akhirnye dia jd lg hebat dr org yg mmg ada bakat brpidato asalnye...

sy tringat kawan2 sy kat semesti dlu.....yg prnah sy ajar add math, jd mentee , ajar mcm2 dgn sush payahnye....sy trfikir betapa mereka akn brjaya lbih dr sy...wlaupun dlu mereka lah yg sy truk2 ajar...

itulah hidup...sangat kompleks....

sy nk brkongsi sbuah crta yg brtajuk "3 idiots" (promote nih) n maybe ada yg dh tgok...crita tu mgisahkan 3 org kawan baik brnama Farhan, Raju, n Rancho (xtau ni btul x nmenye...dh lupa,,,hehe)....dorg blajar di kolej engineering yg sme n kbtulan tinggal satu bilik. Rancho ialah seorang genius n mpunyai minat mndalam dlm engineering smntara Farhan n Raju slalu failed n dpat tmpat trcorot...di kolej tu smmgnye praturan sgt strict...n kbanyakan student trpaksa repeat sbb pointer yg trlalu tggi... tmbah pengetua kolej yg dikenali nme Virus yg xde prasaan belas ksihan...n disebabkan tu, ada student yg smpai bunuh diri.....

Apabila Rancho lihat dgn matanye sdri org yg bunuh dri tu...akibat tekanan prasaan yg brlebihan...dia mrasakan tu bukan kes bunuh diri, tp kes bunuh oleh Virus yg xde belas kasihan...."belajar bukan utk dipressure...klau belajar dgn pressure, tu bukan mnambah ilmu, tp mnambah pressure"....

dipendekkan crita...Farhan n raju pulak slalu tension dgn rslt yg truk...n brtanya kpada Virus dlm satu sesi...kalau dpat no last confirm xkn xdpat krja ke?kmudian Virus dgn sinisnya mgutuk dua org tuh...n jamin dorg xkn dpat kerja....tp Rancho dgn yakinnya jamin rakan baiknye tu akan dpat kerja gk....

Dan mmg padanlah dgn nme 3 idiots, dorg lah yg slalu wat hal dgn pengetua tuh...tp di situ jelas mesejnye...sistem brasaskan kejayaan akademik smata2 prlu diubah....student prlu diberi ruang oleh ibu bapa n lecturer utk mprbaiki diri...meneruskan karier yg mereka minat...bukan mmaksa mereka mgikut apa yg ibu bapa mahukan....

nk ending2 tu agk touchingla gk (tp xde smpai mnangis)...Farhan yg minat bidang photography brterus terang dgn parents yg dy xnk jd engineer...wlaupun tu hasrat mereka dr dlu lg....Raju pulak wktu interview kerja bercerita sepenuh hatinya bgaimana dia slalu dpat reslt truk...n brkata dia xkisah kalau xdpat krja pun...jnji dia berani brdepan situasi tu...wktu tgok trasa sgtlah mndalam mesej cerita tuh....

sng kata...indahnya hidup klau kita fikirkan ia indah...dlam cerita itu apa yg nk cuba disampaikan, buatlah ssuatu yg mggmbirakan dlm hidup kita....dgn sndrinya kejayaan akn dtg....engineer yg hebat bknlah disebabkan dia tahu sgala-galanya, tapi sbb dia mmpunyai minat n komitmen dlm krja dia...smalah dgn karier lain....minat mndahului sglanye....

tp sbgai seorang muslim, semestinya agama itu mgatasi segala-galanya...Allah itu adil,n bagi-Nya semua manusia, stggi2 n serendah2nya, adalah sama....n Allah sgt mnyayangi hamba-Nya yg sabar. Kadangkala apa yg kita nak bukan semua yg dpat....kadang2 failed exam...kdg2 khilangan satu brharga...kdg2 sgt kecewa....tp di sebalik musibah tu trsirat mesej, "Allah mahu mnguji hamba-Nya...Allah uji sebegini sbb mahu kita trus brusaha dlam hidup...jgn brputus asa dengan rahmat-Nya"

dan apabila mengadu kepada-Nya sebarang masalah, datang ketenangan. n dtg penyelesaian...mgkin bukan shari dua...mgkin brtahun lamanya....jd smakin sabar seorang hamba tu, apakah Allah tidak akan mmbantunya?

itulah hidup....hidup itu indah jika brlandaskan Islam, mndahulukan Allah mlbihi sgala-galanya...krana ktika menerima musibah mahupun nikmat, sedar bhawa smua tu bukan milik kita....hanya pinjaman semata...dr situ hilanglah sifat tamak,dengki, dan sifat2 buruk2 yg lain....krana itu wajiblah meletakkan agama di atas segala-galanya...dan insyaAllah kejayaan akn mgiringi, selagi mana kita terus yakin dan berusaha.....Amin~

Friday, December 17, 2010

Kawan2....おめでとうございます!(Tahniah!)

Assalamualaikum.....

Tahniah!
Congratulations!
おめでとうございます!

Rakan2 yg brjaya......

4 flat kat matrik, pasum....you're the best!

Rasa bangga sbagai rakan batch....alangkah bestnya kalau aku ada kt situ n mgucapkan tahniah directly....

Rakanmu disini masih berjuang.....alangkah indahnya dapat berjaya sama-sama....

Bukan rakan batch je....smua rakan2 yg ku sayangi...semoga terus berjaya dalam pelajaran, n seterusnya dalam karier masing2....

一緒に自信を持っていて、一緒に頑張るぞ!

"Bersama-sama dengan keyakinan, berjuang habis-habisan"


Doakan kejayaan kita sama-sama.....Amin InsyaAllah



Bestnya dapat 合格 macam ni.....

video

Wednesday, December 15, 2010

Setahun lalu....

12/12/2010. Jam 10.10 mlm (waktu Tokyo) aku menulis blog ni..=D


Tiba2 terkenang kenangan setahun lalu....waktu2 baru je abis exam spm (specially dedicated to insan2 yg bru sahaja "merdeka" dr exam yg sgt penting dlm hidup sbgai pelajar kat Malaysia)

8/12/2009

Hari ni exam kimia...paper 1,paper 2 and 3 skaligus...paper kimia kali ni boleh katakan agk tough gk la...sbb soalan yg kuar lain sket dr yg biase kuar n spot...especially soalan bhgian B...biasenye tye chemical bond n compound, tp tgok2 bab electrochemist yg kuar...n bhagian C pling kritikal, sbb tye bab salt n oxidation reduction...bg siape2 yg x master 2 bab ni mmg sushla nk jawab...alhamdulillah bg aku ok la..boleh jawab dgn tenang n yakin....berkat doa n usaha yg xputus2....

abis paper 3 kimia...budak2 aliran bio smue lompat kegirangan sbb exam dh habis...smntara budak2 tekno + 4 org yg amek tasawur geleng2 kpala...ade lg paper nih...

stlah abis exam...budak2 bio pn mninggalkan bumi semesti stlah 5 tahun blajar kat sni...ada yg prepare utk jmuan batch 10 dec nti....smntara kami di skolah trus put our last effort in last paper!

abs exam je aku trus belek2 krtas tasawur...hafal definisi2 yg pnting...wat latihan sket2...skali dgn shamil,shiqin n yasmin...org lain dh balik..kami brempat je trpaksa brsengkang mata baca bku tasawur tuh...actually tasawur xdela sush sgt...juz hafal definisi, mcm pendidikan islam gk la...cuma banyak gk ilmu yg xblaja dlm PI ade blaja dlm tasawur...jd lg luaslah ilmu agama kita....ada org siap ckp lg...."amek tasawur nk dpat A je kn?"....nk dpat A tu mstilah nk...tp lg pnting kalau dpt tau,faham n amalkan ilmu yg dblaja...xguna klau ade ilmu, especially ilmu agama kalau x amalkan...aku xjamin spa yg dpat A+ PI sorg yg sntiasa jaga solat, bacaan qurannye smpurna,akhlak dy elok n boleh jd contoh tauladan bg rakan2 lain....ilmu atas krtas blm cukup utk buktikan seorang muslim sejati...yg pnting mcmana tingkah laku, baik ke x, solat jaga ke x, prgaulan lak cmne....itu bru kita boleh tau siape muslim sejati sbnrnya....

pnjg lak cramah..haha smbung blik crita...smntara kami sbuk baca tasawur...budak2 tekno lak stia dengan pralatan LK dorg...abs katil2 kteorg pnuh drawing board,T-ruler n kertas LK...tgok dorg pn tdur ats krtas LK tuh...haha

bberapa hari sblum tu smpat gk jalan2 kt sekitar semesti ni...sekolah ni boleh katakan luas gk la...dgn 1 pdg ragbi, 2 pdg bola, 1 pdg hoki, 1 gim, 1 court tenis n 3 court basket...lg luas klau nk compare sbp2 lain....dgn dikelilingi sawit yg dikenali nama Jenderata....stiap thun dr Form 1 smpai Form 5 track sme je utk cross country (cubalah bg skali track lain....g TI ke, hutan melintang ke)....n dapat cuba buat bnda yg xdpat buat mse dlu2 (haha...klau xbuat mmg xde mkne jd bdk semesti)

10/10/2009

Pagi ni exam tasawwur...slalu sblm exam rmai2 kmpul kt luar n beratur...tp dsbbkn kami brempat je yg amik...snyap sepi dewan...haha...nsb baik pengawas xlbih 4 org...klau x.....pngawas lg rmai dr student...sblm msuk dewan exam...kami brbincang buat kli trakhir...alang2 last exam, baik buat yg terbaik je...tkut nti tasawur yg dharap dpat A...tasawur la yg bagi cacat rslt....pstu msuk exam dewan....jwab soalan...ok lah....soalan xssukar mana....hbis pnuh jwab smua soalan...

akhirnye....habis exam!

tp kami brempat je...jd xrse dh hbis exam pn....skolah pn sunyi sepi, ada lah budak2 tekno tgh study LK...tu pn xnklah kcau dorg study...jalan2 buat kli trakhir di semesti sbgai pelajar semesti...pusing2 blok...boleh dkatakan stiap ceruk blok kt semesti tu ada knangan trsendri...sedih gk...5 tahun sekolah kt sni....trasa berat nk tgglkan sekolah ni....dr 5 Januari 2005 smpai 10 Disember 2010...trikh aku msuk n kuar sekolah ni

pstu lepak jap kt surau bru....tgkap2 gmbar...merenung jauh kt asrama..."aku dh nk tggalkan skolah ni dh"...xlma pstu bapak pn dtg ke sekolah....packing smue siap2 n then balik ke rumah....

Malam tu....

Malam tu ada jamuan batch kt Lumut...hotel orient star....klam kabut gk lah nk dtg...stat pkul 8...tp 7.50 bru nk brtolak dr rumah....smpai2 tgok stat pkul 8.30....nanka osokatta... Pastu makanlah bersama kawan2 kt dewan tu...ada yg kuar skolah after form 3 pn dtg...dpt gk jmpe kwan2 yg dr form 1 sklas...lpas ni susah dh nk tgok...pstu adalah aktiviti2...tp xdelah aktiviti kotak beracun n kejar2 dlm dewan tu...adelah nyanyi2 (bg bdk semesti nyanyi adalah aktiviti wajib)...

abs jamuan....smua pn mgeluarkan sgala bnda device dr poket n tgkap gambar...xtau npe aku xde feeling lgsung nk tgkap gmbar mlm tu...pnas kot...haha ade lah tgkp 2 3 keping...pstu cabut..hehe

rupanya cikgu rohaya (cikgu add math) dh plan nk bwak kami (aku n fitri) g lgkawi after exam....trip free kot...xkn nk tolak kot..=p...malam tu kongsi bilik ngan fitri....sbb ngantuk gile aku pn tdo awl...esoknye nk g lgkawi ni (excited)...

11/12/2009

Pagi2 breakfast awl....sbb xpenah breakfast kt hotel 3,4,5 bintang sblm ni (sdih gile)...jd cm kekok bila 1st time makan kt hotel tuh...erm...pantang tgok mkanan byk2 (bdk semesti la katekan)...smue nk dirembat...tgh2 mkn tu tgoklah bdk2 batch tgh main2 kt swimming pool...terasa nk join...haha

pstu brtolak lah ke langkawi....tgh2 jalan brsembanglah mcm2 kt tgh jalan tuh...best gk trip2 nh...alang dh hbis spm kn....smpai kt satu port ni (xigt dh nme)...pstu naik feri g langkawi....smpai langkawi brjalan2lah kami di skitar...smpat bli coklat,baju n mane2 yg smpat dibeli n mampu dibeli....mlm tuh kami mkn kt kfc...pstu smbg2 lame gila...crita psl apa program math nk buat utk taun dpan...crita psl career...tnye aku nk amek pe nti (soalan pling sush djawab mse tuh)....

mlm ni jd gila sket....tgh2 boring kt bilik ngn fitri...tiba2 dtg idea..."jom main boling kt jeti"...haha kami pun brjlan jauh...dh le under age...mse tuh pkul 12 lbih...jlanlah smpai ke jeti...tgok kdai boling still open...pe lg...yes!mnag gk mlm tu....sory ye fitri!haha....pstu blik singgah warung kt mne tah...makan nasi goreng...(makan nasi goreng pada jam 1?)...n then balik bilik...smpt2 check emel...ada emel dr Petronas...interview 20 hribulan...nanka? bru abs exam dh nk interview...nani kore?

12/12/2009

Sehari ni jalan2 kt langkawi....ape tmpat aku pn xigt...yg ingt ptg tu dh blik ke jeti perlis naik feri...mlm tu tdo hotel kt perlis n esoknye balik~~~

13/12/2009

Kami pun balik perak hari ni...wah, dpat  gk release tension free2 pas exam...smpai sitiawan n trus blik rumah....


Tulah kenangan setahun lalu after exam...lpas exam tu bolehla nk relek2 bbrapa bulan sblm smbg belajar mne2 blik....tp inilah satu2 nasihat dr aku (especially bg spe2 yg bru hbis exam)...start to think about what course you want to take after this...startlah buat research...tanye snior yg dh belajar course tu (xssuai tye bg mereka yg bru prsediaan...sbb dorg blum start blajar course tu lg...unless mse prsediaan dorg dh fokus dlm bidang yg dorg amek tuh)...for those yg rasa nk amek bidang2 science stream cm medic,engineering,pharmacy, n etc....jgn biarkan ilmu2 science anda mse sekolah tuh hilang cmtu je...xdelah nk sruh study hard mcm spm tuh...tp at least...sbb drpada pngalaman, sush nk cover blik kalau dh lame xblaja...bg yg dpat A+ mhupun A dlm science subjects...dont think u can easily get that grade after taking a-level, iB or mne2 prsediaan...jgn trkejut kalau dh trbiase score wktu skolah...msuk persediaan dpt B,C or D ke....it;s all depend on you....anata kimeru youni!


p/s : smbung menaip hari ni.....