Wednesday, December 29, 2010

WG 2010....

Assalamualaikum.....

Setelah sekian lama, barulah ni post yg berkaitan dgn pengalaman...sbelum ni banyak yang xde kaitan pasal experience kat Nihon....hehe

Bermula cuti 23 haribulan, malam 23 disember event Malaysian Night anjuran MSAJ (Malaysians' Student Association in Japan) diadakan di Tokyo. Ada macam2 persembahan kebudayaan melayu, cina n india oleh student Malaysia di Jepun n bbrapa aktivti trmasuk jamuan. Apa lagi, makanlah sbanyak mungkin....hehe

Tp post ni bukanlh Malaysian Night jd mainpoint, tp program WG 2010...Winter Gathering IPIJ 2010 yg diadakan di Fukushima-Ken yg trletak jauh juga dr Tokyo

Memang mula2 rasa macam berat nak pergi...sbab program 4 hari 3 malam....jauh pulak tuh...transport mahal lak...tp bila fikirkan...inilah masa yang ada untuk rehatkan minda...lg2 program agama macam ni susah nk cari di Jepun...jd apa salahnya berkorban sedikit wang dan masa untuk mghadiri program ni....

25/12/2010

Hari ini Nihonjin kebanyakannya sambut Hari Krismas. Ada yang g makan, ada yg g jalan2 dan sbagainya. My batchmates Ruiz,Han Yuan n Thaneer g trip organised by ABK's volunteers ke Kamakura (lbih kurang sejam naik densha). Saya pulak tersengguk2 packing barang utk ke Fukushima (tidur lambat smlmnya)....dh siap packing barang...check smuanya....kmudian dpat message dr Muzakir, wakil IPIJ dr Nagoya beritahu dh smpai Shin-Okubo...saya pun bergerak naik densha pergi ke Shin-Okubo...

Smpai di gerai makan Thai di Shin-Okubo...jumpa group dr Nagoya...Muzakir, Ariff n Abg Lan...dgn akhawat 4 org (xknal nama)...makan tghari pastu solat kat masjid atas gerai makan tuh...n then lbih kurang pkul 2 naik densha prgi ke eki Ikebukuro...kmudian norikae (change train) ke Omiya lbih kurang 45-sejam prjalanan...lpas tuh beli tiket shinkansen (bullet train)....kecewa sikit sbb xdapat potongan harga tiket utk pelajar...trpaksa bayar 14,000 yen...kalau potong jimat 20%...byak tuh....

Pastu tggu shinkansen lbih kurang setengah jam...kagum gk dgan shinkansen nih....tren yang guna trek pling laju di dunia....walaupun mggunakan roda rim tapi teknologi canggih jepun tren ni boleh brgrak slaju 300-400 km/h....klau shinkansen lalu sblah kita dgn klajuan maksimum....bygkan kuatnya bunyi yg dpt didengar...tp bila dlam tren xrasa ape2....kalau duk tepi tingkap dapat lah rasa lajunya tren nih...=D

Shinkansen

Smpai di Fukushima stgah jam kemudian....dr luar dh nampak salji...rasa excited skali sbb 1st time dlm hidup tgok salji live...tp control2...haha tgkap2 gmbar salji....

trek densha yg dipenuhi salji

rasa excited tu tiba2 brtukar lak....densha trsangkut sbb salji yg tbal sgt...jd trpaksa tggu lbih sejam densha dtg...mkin lama tggu makin ramai org dtg...dtg je densha trkejut gk....hbis densha penuh dgn salji...mmbeku bhagian dpan...mana x sgkutnye...pstu masuk densha brhimpit2 smpai xbleh nafas...sbijik mcm sardin dlm densha...brdri lama2 sejam lbih bru smpai eki...tgok2 eki penuh dgn salji akibat ribut....


keadaan eki n densha

pstu tggu teksi lak utk ke destinasi program...tgok luar ribut mmg dhsyat la....dpat naik teksi last kali...tgok skliling salji dh tebal2 brtimbun kt rumah2, kdai2 n jalan2...kmudian lbih kurang 200 meter dr destinasi teksi dh xdpat nk gerak...sbb salji tebal sgt..so trpaksa drop kt situ n brjalan ke bgunan...wah, 1st time mredah ribut salji....mula2 mmg la rasa best...pstu bile salji tu dh cair hbis basah smua...haha

ribut salji

pastu lepas masuk bangunan, jumpa dgan pengarah program...bawak pergi makan malam...banyak la makannya...haha...yg sdihnya rmai yg dtg sni dgn kereta sangkut tgh jalan...mmg menduga imanlah sapa yg naik kereta tuh....sbb ribut yg kuat....yg dr Gifu, Shizuoka n Toyama smuannya sngkut tgh jalan....

kmudian ada briefing dr pengarah program n penjaga bangunan tuh....then masuk bilik n rehat...wah, mmg japanese style la bilik nih...tidur bkn atas katil, tapi atas bbrpa lapisan kain n tilam yg brnama "Futon" (tmpat doraemon n Nobita tidur tuh)....n sistem kt tmpat ni canggih gk....klau lampu tu pkai sensor je...jd xpyh sush payah cari suis nk bukak tutup lampu...lalu je trus trbukak lampu...hehe

My futon!

26/12/2010

Bangun n solat jemaah macam biasa...program hari ni berjalan dgn lancarlah...pagi2 bkumpul di Hall..(macam sekolah je kumpul pagi2)...then pasang lagu kebangsaan Jepun smbil naik bendera (cm zaman penjajah lak)....kebetulan selain group kami, ada group pelajar sekolah dtg nk main ski....jd slpas lagu...ada jikoshoukai dantai no daihyou (introduction speech dr wakil group) trangkan dr mana dtg n apa tujuan dtg...

group student sekolah

kemudian sarapan pagi....then pkul 9.00 brmula ceramah dr Ustaz Zaharudin Muhamad yg djmput khas dr Malaysia brtajuk Ghazwatul Fikr (serangan pemikiran)...banyak gak point brguna tntg isu serangan pemikiran trhadap umat Islam masa kini tp xdpat dikongsi skarang....insyaAllah saya akan post pada masa akan dtg =D

Kemudian makan tengahari n smbung balik ceramah....habis ceramah ada aktiviti riadah pkul 3.30 ptg...igt ada match baling2 salji tp xjd disbabkan salji trlalu dalam...last2..."berenang" lah kmi dalam salji smpai hujung tiang...dh xde keje lain,..hehe

mari mnggali!

peserta2 dgn ustaz

baring2!

one of best moment here!

Kemudian balik n makan malam...solat jamak kmudian ada aktiviti LDK...bincang tntg bbrapa isu yg utama dlm masyarakat islam...yg mnarik prhatian saya dlm sesi ni adalah istilah hikikomori (xtau eja btul x)...satu gejala satu golongan yg mmisahkan khidupannya dr dunia luar...kbanyakannya adalah anti-sosial, ada yg kecewa sbb hilang kerja, putus cinta n then ambil kputusan utk mmutuskan khidupannya dgn dunia luar...gejala ni mkin serius di Jepun n tkut2 boleh merebak kpd masyakart Islam

slpas tmat LDK...pertama kali mandi ofuro (tmpat mandi khas air panas)....bg yg xtau...ofuro adalah sprti kolam air panas yg airnya dipanaskn shingga satu suhu yg ssuai utk badan...bila masuk je...wah..best gila...xtau ckp cmne...haha cuma kteorg pkailah pakaian sopan masa msuk ofuro tu...kbiasaan org Jepun just bogel je dlm ofuro...

27/12/2010

Pagi ni macam biasa aktiviti, smbung ceramah mmbincangkan bgaimana nak tangani isu serangan pemikiran tuh...n langkah2 yg perlu diambil...trmasuk mmbtulkan mindset, cara brfikir supaya selari dengan tuntutan Al-Quran n Hadis...x trikut2 dgn fahaman yg sesat n mgelirukan...

kmudian petang wktu riadah ada match prsahabatn volleyball...main just for fun...lama xmain bnda ni...haha



malam ada  LDK tntg bahaya media massa dlm mmbntuk pemikiran penonton....n skali lg...mandi ofuro slpas tmat LDK...hehe

28/12/2010

Hari trakhir di tempat ni...mula2 cm biasa brkumpul di Hall...kmudian kmas bilk utk pulang...brkumpul di bilik utk sesi muhasabah diri...beri komen tntg program kali ni...last sesi bergambar....bertolak ke eki lbih kurang pkul 1.30...naik densha ke eki inawashiro sblm menaiki shinkansen pulang ke tokyo brsama Abang Lan, Ariff n akhwat dari Nagoya....smpai ke rumah lbih kurang pkul 5 ptg...


Pendek cerita mmg amat bermkna program ni...sbb bkan shja dpat mrasa brmcam2 benda tp yg pling penting ilmu agama yg cukup brharga dpat diperolehi utk bekalan hidup...bila difikirkan kembali, apabila kita meletakkan agama di tempat tertinggi, scara tidak langsung nikmat dunia lain akn dtg sdri...dgn syarat niat prlu ikhlas kerana Allah....bersyukur dgn pengalaman yg Allah kurniakan...dunia ini luas, jd berjalanlah untuk lebih mgetahui hebatnya kuasa Allah Taala....bab kata pepatah, banyak berjalan luas pemandaingan.....


bersama ustaz Zaharudin

Di samping itu, dapat jugak jumpa sepupu yg lama dh xjumpa...Abg Bai stlah skian lama....=D

Korede...Ijou

Wassalam~~


p/s : Tahniah Malaysia menang Suzuki Cup!




Tuesday, December 21, 2010

Indahnya hidup ini....

Assalamualaikum.....

Konbanwa~~~

Tgok balik post2 yg ditulis sbelum ni....smua pasal akademik....pasal kena blajar tu la ni la...pastu academic achievement lg...xabs2 belajar (ayat org yg malas belajar)....hari ni nk ubah sket topik...sebab dunia dikuasai bukan sbb dapat 4 flat, duduk berjam-jam study mahupun dpat straigt A mhupun score tggi2....

"I failed some of subjects but my friend passed them all. Now he is an engineer in Microsoft and I'm the owner of Microsoft"
-Bill Gates

Kalau kita tgok bgaimana org hebat2 kat dunia, mahupun saintis terkenal di dunia, kbanyakannya tidaklah jd best student kat U, score tggi2 stiap exam n dapat dekan spnjang masa, malah ada yg gagal exam, xpass, n ada yg kene dibuang kolej n dicop plajar brmasalah...

Contoh macam Bill Gates, dia smpai failed exam n kluar u sbb x performed....saintis genius, Albert Einstein gagal entrance university n slalu dicop student brmasalah sbb xsiapkan homework etc (adake saintis cmtu nk pkir pasal hw?) dan bnyk la lg contoh2...tp....lihat....skrg Bill Gates ialah antara org trkaya di dunia...dan Albert Einstein tokoh saintis trkemuka....jd adakah dgn mnjadi org2 hebat sebegini wajib dapat 4 flat or dekan semata2?semestinya tidak.....

itulah hidup....

jgn trkejut klau masa kecik2 kita ada kawan yg slalu kne buli, kurang cemerlang n sbgainye...skrg dia lg kaya n lg brjaya dr kita...

jgn trkejut kalau tgok org2 yg mmg klau tgok xde harapan nk brjaya jd jauh lg hebat pd masa akan dtg...

tau x raja pidato zaman greek (x igt nme), mrupakan seorng yg gagap pd asalnye....smpai klau nk bpidato dia sggup sumbat ssuatu dlm mulut supaya x nmpk gagap...tp akhirnye dia jd lg hebat dr org yg mmg ada bakat brpidato asalnye...

sy tringat kawan2 sy kat semesti dlu.....yg prnah sy ajar add math, jd mentee , ajar mcm2 dgn sush payahnye....sy trfikir betapa mereka akn brjaya lbih dr sy...wlaupun dlu mereka lah yg sy truk2 ajar...

itulah hidup...sangat kompleks....

sy nk brkongsi sbuah crta yg brtajuk "3 idiots" (promote nih) n maybe ada yg dh tgok...crita tu mgisahkan 3 org kawan baik brnama Farhan, Raju, n Rancho (xtau ni btul x nmenye...dh lupa,,,hehe)....dorg blajar di kolej engineering yg sme n kbtulan tinggal satu bilik. Rancho ialah seorang genius n mpunyai minat mndalam dlm engineering smntara Farhan n Raju slalu failed n dpat tmpat trcorot...di kolej tu smmgnye praturan sgt strict...n kbanyakan student trpaksa repeat sbb pointer yg trlalu tggi... tmbah pengetua kolej yg dikenali nme Virus yg xde prasaan belas ksihan...n disebabkan tu, ada student yg smpai bunuh diri.....

Apabila Rancho lihat dgn matanye sdri org yg bunuh dri tu...akibat tekanan prasaan yg brlebihan...dia mrasakan tu bukan kes bunuh diri, tp kes bunuh oleh Virus yg xde belas kasihan...."belajar bukan utk dipressure...klau belajar dgn pressure, tu bukan mnambah ilmu, tp mnambah pressure"....

dipendekkan crita...Farhan n raju pulak slalu tension dgn rslt yg truk...n brtanya kpada Virus dlm satu sesi...kalau dpat no last confirm xkn xdpat krja ke?kmudian Virus dgn sinisnya mgutuk dua org tuh...n jamin dorg xkn dpat kerja....tp Rancho dgn yakinnya jamin rakan baiknye tu akan dpat kerja gk....

Dan mmg padanlah dgn nme 3 idiots, dorg lah yg slalu wat hal dgn pengetua tuh...tp di situ jelas mesejnye...sistem brasaskan kejayaan akademik smata2 prlu diubah....student prlu diberi ruang oleh ibu bapa n lecturer utk mprbaiki diri...meneruskan karier yg mereka minat...bukan mmaksa mereka mgikut apa yg ibu bapa mahukan....

nk ending2 tu agk touchingla gk (tp xde smpai mnangis)...Farhan yg minat bidang photography brterus terang dgn parents yg dy xnk jd engineer...wlaupun tu hasrat mereka dr dlu lg....Raju pulak wktu interview kerja bercerita sepenuh hatinya bgaimana dia slalu dpat reslt truk...n brkata dia xkisah kalau xdpat krja pun...jnji dia berani brdepan situasi tu...wktu tgok trasa sgtlah mndalam mesej cerita tuh....

sng kata...indahnya hidup klau kita fikirkan ia indah...dlam cerita itu apa yg nk cuba disampaikan, buatlah ssuatu yg mggmbirakan dlm hidup kita....dgn sndrinya kejayaan akn dtg....engineer yg hebat bknlah disebabkan dia tahu sgala-galanya, tapi sbb dia mmpunyai minat n komitmen dlm krja dia...smalah dgn karier lain....minat mndahului sglanye....

tp sbgai seorang muslim, semestinya agama itu mgatasi segala-galanya...Allah itu adil,n bagi-Nya semua manusia, stggi2 n serendah2nya, adalah sama....n Allah sgt mnyayangi hamba-Nya yg sabar. Kadangkala apa yg kita nak bukan semua yg dpat....kadang2 failed exam...kdg2 khilangan satu brharga...kdg2 sgt kecewa....tp di sebalik musibah tu trsirat mesej, "Allah mahu mnguji hamba-Nya...Allah uji sebegini sbb mahu kita trus brusaha dlam hidup...jgn brputus asa dengan rahmat-Nya"

dan apabila mengadu kepada-Nya sebarang masalah, datang ketenangan. n dtg penyelesaian...mgkin bukan shari dua...mgkin brtahun lamanya....jd smakin sabar seorang hamba tu, apakah Allah tidak akan mmbantunya?

itulah hidup....hidup itu indah jika brlandaskan Islam, mndahulukan Allah mlbihi sgala-galanya...krana ktika menerima musibah mahupun nikmat, sedar bhawa smua tu bukan milik kita....hanya pinjaman semata...dr situ hilanglah sifat tamak,dengki, dan sifat2 buruk2 yg lain....krana itu wajiblah meletakkan agama di atas segala-galanya...dan insyaAllah kejayaan akn mgiringi, selagi mana kita terus yakin dan berusaha.....Amin~

Friday, December 17, 2010

Kawan2....おめでとうございます!(Tahniah!)

Assalamualaikum.....

Tahniah!
Congratulations!
おめでとうございます!

Rakan2 yg brjaya......

4 flat kat matrik, pasum....you're the best!

Rasa bangga sbagai rakan batch....alangkah bestnya kalau aku ada kt situ n mgucapkan tahniah directly....

Rakanmu disini masih berjuang.....alangkah indahnya dapat berjaya sama-sama....

Bukan rakan batch je....smua rakan2 yg ku sayangi...semoga terus berjaya dalam pelajaran, n seterusnya dalam karier masing2....

一緒に自信を持っていて、一緒に頑張るぞ!

"Bersama-sama dengan keyakinan, berjuang habis-habisan"


Doakan kejayaan kita sama-sama.....Amin InsyaAllah



Bestnya dapat 合格 macam ni.....

video

Wednesday, December 15, 2010

Setahun lalu....

12/12/2010. Jam 10.10 mlm (waktu Tokyo) aku menulis blog ni..=D


Tiba2 terkenang kenangan setahun lalu....waktu2 baru je abis exam spm (specially dedicated to insan2 yg bru sahaja "merdeka" dr exam yg sgt penting dlm hidup sbgai pelajar kat Malaysia)

8/12/2009

Hari ni exam kimia...paper 1,paper 2 and 3 skaligus...paper kimia kali ni boleh katakan agk tough gk la...sbb soalan yg kuar lain sket dr yg biase kuar n spot...especially soalan bhgian B...biasenye tye chemical bond n compound, tp tgok2 bab electrochemist yg kuar...n bhagian C pling kritikal, sbb tye bab salt n oxidation reduction...bg siape2 yg x master 2 bab ni mmg sushla nk jawab...alhamdulillah bg aku ok la..boleh jawab dgn tenang n yakin....berkat doa n usaha yg xputus2....

abis paper 3 kimia...budak2 aliran bio smue lompat kegirangan sbb exam dh habis...smntara budak2 tekno + 4 org yg amek tasawur geleng2 kpala...ade lg paper nih...

stlah abis exam...budak2 bio pn mninggalkan bumi semesti stlah 5 tahun blajar kat sni...ada yg prepare utk jmuan batch 10 dec nti....smntara kami di skolah trus put our last effort in last paper!

abs exam je aku trus belek2 krtas tasawur...hafal definisi2 yg pnting...wat latihan sket2...skali dgn shamil,shiqin n yasmin...org lain dh balik..kami brempat je trpaksa brsengkang mata baca bku tasawur tuh...actually tasawur xdela sush sgt...juz hafal definisi, mcm pendidikan islam gk la...cuma banyak gk ilmu yg xblaja dlm PI ade blaja dlm tasawur...jd lg luaslah ilmu agama kita....ada org siap ckp lg...."amek tasawur nk dpat A je kn?"....nk dpat A tu mstilah nk...tp lg pnting kalau dpt tau,faham n amalkan ilmu yg dblaja...xguna klau ade ilmu, especially ilmu agama kalau x amalkan...aku xjamin spa yg dpat A+ PI sorg yg sntiasa jaga solat, bacaan qurannye smpurna,akhlak dy elok n boleh jd contoh tauladan bg rakan2 lain....ilmu atas krtas blm cukup utk buktikan seorang muslim sejati...yg pnting mcmana tingkah laku, baik ke x, solat jaga ke x, prgaulan lak cmne....itu bru kita boleh tau siape muslim sejati sbnrnya....

pnjg lak cramah..haha smbung blik crita...smntara kami sbuk baca tasawur...budak2 tekno lak stia dengan pralatan LK dorg...abs katil2 kteorg pnuh drawing board,T-ruler n kertas LK...tgok dorg pn tdur ats krtas LK tuh...haha

bberapa hari sblum tu smpat gk jalan2 kt sekitar semesti ni...sekolah ni boleh katakan luas gk la...dgn 1 pdg ragbi, 2 pdg bola, 1 pdg hoki, 1 gim, 1 court tenis n 3 court basket...lg luas klau nk compare sbp2 lain....dgn dikelilingi sawit yg dikenali nama Jenderata....stiap thun dr Form 1 smpai Form 5 track sme je utk cross country (cubalah bg skali track lain....g TI ke, hutan melintang ke)....n dapat cuba buat bnda yg xdpat buat mse dlu2 (haha...klau xbuat mmg xde mkne jd bdk semesti)

10/10/2009

Pagi ni exam tasawwur...slalu sblm exam rmai2 kmpul kt luar n beratur...tp dsbbkn kami brempat je yg amik...snyap sepi dewan...haha...nsb baik pengawas xlbih 4 org...klau x.....pngawas lg rmai dr student...sblm msuk dewan exam...kami brbincang buat kli trakhir...alang2 last exam, baik buat yg terbaik je...tkut nti tasawur yg dharap dpat A...tasawur la yg bagi cacat rslt....pstu msuk exam dewan....jwab soalan...ok lah....soalan xssukar mana....hbis pnuh jwab smua soalan...

akhirnye....habis exam!

tp kami brempat je...jd xrse dh hbis exam pn....skolah pn sunyi sepi, ada lah budak2 tekno tgh study LK...tu pn xnklah kcau dorg study...jalan2 buat kli trakhir di semesti sbgai pelajar semesti...pusing2 blok...boleh dkatakan stiap ceruk blok kt semesti tu ada knangan trsendri...sedih gk...5 tahun sekolah kt sni....trasa berat nk tgglkan sekolah ni....dr 5 Januari 2005 smpai 10 Disember 2010...trikh aku msuk n kuar sekolah ni

pstu lepak jap kt surau bru....tgkap2 gmbar...merenung jauh kt asrama..."aku dh nk tggalkan skolah ni dh"...xlma pstu bapak pn dtg ke sekolah....packing smue siap2 n then balik ke rumah....

Malam tu....

Malam tu ada jamuan batch kt Lumut...hotel orient star....klam kabut gk lah nk dtg...stat pkul 8...tp 7.50 bru nk brtolak dr rumah....smpai2 tgok stat pkul 8.30....nanka osokatta... Pastu makanlah bersama kawan2 kt dewan tu...ada yg kuar skolah after form 3 pn dtg...dpt gk jmpe kwan2 yg dr form 1 sklas...lpas ni susah dh nk tgok...pstu adalah aktiviti2...tp xdelah aktiviti kotak beracun n kejar2 dlm dewan tu...adelah nyanyi2 (bg bdk semesti nyanyi adalah aktiviti wajib)...

abs jamuan....smua pn mgeluarkan sgala bnda device dr poket n tgkap gambar...xtau npe aku xde feeling lgsung nk tgkap gmbar mlm tu...pnas kot...haha ade lah tgkp 2 3 keping...pstu cabut..hehe

rupanya cikgu rohaya (cikgu add math) dh plan nk bwak kami (aku n fitri) g lgkawi after exam....trip free kot...xkn nk tolak kot..=p...malam tu kongsi bilik ngan fitri....sbb ngantuk gile aku pn tdo awl...esoknye nk g lgkawi ni (excited)...

11/12/2009

Pagi2 breakfast awl....sbb xpenah breakfast kt hotel 3,4,5 bintang sblm ni (sdih gile)...jd cm kekok bila 1st time makan kt hotel tuh...erm...pantang tgok mkanan byk2 (bdk semesti la katekan)...smue nk dirembat...tgh2 mkn tu tgoklah bdk2 batch tgh main2 kt swimming pool...terasa nk join...haha

pstu brtolak lah ke langkawi....tgh2 jalan brsembanglah mcm2 kt tgh jalan tuh...best gk trip2 nh...alang dh hbis spm kn....smpai kt satu port ni (xigt dh nme)...pstu naik feri g langkawi....smpai langkawi brjalan2lah kami di skitar...smpat bli coklat,baju n mane2 yg smpat dibeli n mampu dibeli....mlm tuh kami mkn kt kfc...pstu smbg2 lame gila...crita psl apa program math nk buat utk taun dpan...crita psl career...tnye aku nk amek pe nti (soalan pling sush djawab mse tuh)....

mlm ni jd gila sket....tgh2 boring kt bilik ngn fitri...tiba2 dtg idea..."jom main boling kt jeti"...haha kami pun brjlan jauh...dh le under age...mse tuh pkul 12 lbih...jlanlah smpai ke jeti...tgok kdai boling still open...pe lg...yes!mnag gk mlm tu....sory ye fitri!haha....pstu blik singgah warung kt mne tah...makan nasi goreng...(makan nasi goreng pada jam 1?)...n then balik bilik...smpt2 check emel...ada emel dr Petronas...interview 20 hribulan...nanka? bru abs exam dh nk interview...nani kore?

12/12/2009

Sehari ni jalan2 kt langkawi....ape tmpat aku pn xigt...yg ingt ptg tu dh blik ke jeti perlis naik feri...mlm tu tdo hotel kt perlis n esoknye balik~~~

13/12/2009

Kami pun balik perak hari ni...wah, dpat  gk release tension free2 pas exam...smpai sitiawan n trus blik rumah....


Tulah kenangan setahun lalu after exam...lpas exam tu bolehla nk relek2 bbrapa bulan sblm smbg belajar mne2 blik....tp inilah satu2 nasihat dr aku (especially bg spe2 yg bru hbis exam)...start to think about what course you want to take after this...startlah buat research...tanye snior yg dh belajar course tu (xssuai tye bg mereka yg bru prsediaan...sbb dorg blum start blajar course tu lg...unless mse prsediaan dorg dh fokus dlm bidang yg dorg amek tuh)...for those yg rasa nk amek bidang2 science stream cm medic,engineering,pharmacy, n etc....jgn biarkan ilmu2 science anda mse sekolah tuh hilang cmtu je...xdelah nk sruh study hard mcm spm tuh...tp at least...sbb drpada pngalaman, sush nk cover blik kalau dh lame xblaja...bg yg dpat A+ mhupun A dlm science subjects...dont think u can easily get that grade after taking a-level, iB or mne2 prsediaan...jgn trkejut kalau dh trbiase score wktu skolah...msuk persediaan dpt B,C or D ke....it;s all depend on you....anata kimeru youni!


p/s : smbung menaip hari ni.....


Saturday, November 20, 2010

Procastination...

Salam......

Procastination?

Hate the word. The word that keeping yourself in "leisure" and "always leisure" from time to time....

The word that make you don't do anything....

The word that I always think is "the killer" for someone who has strong determination + clear plan to create a history of success in his or her life....

The word that always resembled me in my past time...yeah I always wasted my time(perhaps a lot) in Semesti...always said "nantilah buat" or "banyak masa lagi"....

Being in Japan taught me a lot of things...eventhough just a month++....I simply said that bringing along your "malaysia attitude" here don't make any sense..even it's getting worse and worse...

If you just go here for ryoko(vacation)....it's ok you can have fun here...going shopping in Shibuya and Shinjuku...have a trip to Hokkaido....going to Disneyland(I want to go!).....

But I know, I'm not here for that(nanti dah cuti pegi la jgak)....I have my own aim here and I wish I could realize it one day later....

I wish I could start my study in Physics and Math....it's my aim since I come but yet...the "procastination" word "engulf" me along the way....

Syukur Alhamdulillah...my progress in Japanese going well...I'm becoming more intrested in Japanese...and the intrest drives me to put in a lot of effort....but not for Physics and Math...when I open physics book...I wish I will close the book as fast as possible...yet it's the problem when you are learning only japanese at this time...it's hard to concentrate on any other things.....

Thanks Noel(senpai) that made me realized...and also Tai senpai.....yeah maybe they are chinese and learned a lot kanji before...but that's not a point...they can did it because of effort....they put a lot of effort...how about you?

"For japanese, there's no space for excuses...if you did a mistake, just bow and say sorry...the more you give excuses, the more they don't like you"

love this scenery.....

Sunday, November 14, 2010

A year from now.....

Hari ini....14 November 2010....

Exam EJU (Entrance University Exam) telah berlalu buat senpai2 dari seluruh dunia...especially buat senpai2 ABK seramai 7 orang tu....

Xtanya lg senpai2 macam mana exam...ok ke?biase ke?susah ke?Haha...lawak kan jepun ni?prepare selama dua tahun....pastu effort dua tahun tu diuji dalam 1 hari exam je...

susah nk imagine....

soalan EJU just consist of Japanese paper, science (physics,chemistry,biology...optional 2 choices)...n math...soalan science trutamaya...cuma dalam objektif je...haha bestkan?

objektif?tapi pilihan jawapan 7.....kalau nk guna "machine gun" probablity nk kena 1/7....jd adakah dgn mnembak mrupakan 1 alternatif trbaik?

lg 1...standard silibus science n math jepun yg tggi n sukar...tmbah dgn bahasa jepun lg...jd apakah senang2 je nk lepas exam ni?

tentu tidak....

berakhirnya giliran senpai2....lpas ni siapa?a year from now....org yg menulis blog ni akan brhadapan situasi yang sama...bagaimana mghadapi hari tu ditentukan dgan usaha hari ni...

jadi barangsiapa yg bersusah2 sekarang,,,dia akan senang kemudian....barangsiapa yg bersenang2 sekarang...dia akan susah 1 hari nanti...

hari tu akan tiba...dan bagaimana menghadapi hari tu perlu dirancang dr skrang...sedetik masa brlalu bukan smkin jauh kita dgn hari itu, malah makin dekat...

今から努力が大変必要だと思う。。。いまから必ず頑張れ!

"Man jadda wa jadda".....

Friday, November 5, 2010

It's all about hard work....

Assalamualaikum.....

Just a short post....(terasa nak tulis)

Tokyo University (Todai for short)

Prbualan saya dgn abg Tai td...(bermula pkul 10.30 shingga 11.30)

T : Don't take basic as granted. Kamu kukuhkan basic dulu baru try soalan EJU
Z : Bukan apa, ingat nk try wat...terasa nk buat lak....
T : Bukan apa, tp rasanya xssuai buat masa sekarang...lg2 kena struggle for nihongo lagi....study Math A n mechanics (physics)...itu cuma nasihat saya la...
Z : Souka....tp rasanya kalau silibus math jepun is completely different from a-level, matriks....jd kalau xstudy dr skrang...takut xleh catch up nanti...
T : dtg jepun bukan macam negara lain....study di jepun = work hard....tukar mind set yg kamu boleh boleh catchup ke..."ala ni rasanya xpayah buat latihan kot"...xde mcm tu...saya ada sembang dgn todaisei (student Todai)...nk compare macam mane dy work hard to todai? dy buat overall 100 juta soalan...utk masuk todai...
Z : gila pe 100 juta soalan...
T : doryouku (put all the effort) sgt penting di jepun....there's nothing but put on all the efforts...kibishi (strict) to yourself...no other way....

100 juta soalan = masuk Todai

can imagine how to work for that?

Saturday, October 30, 2010

秋について。。(Aki Nitsuite.....)

Assalamualaikum.....konbanwa....

Lme xupdate blog ni(stiap kali post bru msti ada ayat ni kan?)....

Aki Nitsuite = About Autumn = Berkenaan Musim Luruh...tajuk post kali ni...huhu

Mazu (mula2)....dh nk sebulan berada di bumi Tokyo ni...n dah msuk mggu keempat blaja di ABK...n semestinya...semakin susah dan susah...

Tapi kelas buat masa ni relek lg...iyalah stat pukul 9 n habis 2.30....pstu free je nk wat pape pun...mmg sgt relek la kelas dlm masa 6 bulan prtama kt ABK...kalau dgar crita kawan yg struggle spanjang masa samada di matrik,asasi,a-level,atau mna2 pusat prsediaan...kalau dgar bgaimana releknya student petronas di ABK spanjang 6 bulan pertama...tntu rasa jeles..haha

Tambah...sni bukan cm malaysia...mcm2 tarikan ada kat sni...internet laju,teknologi updated,nk g mana2 senang...shopping complex brlambak2....senang cerita...kehidupan buat masa sekarang sangat la selesa...

Tapi...klau nk fikir macam tu......

fikirkan akibatnya.....

tu mungkin utk 6 bulan pertama...pastu mulalah merasai peritnya blajar kat sni....6 bulan pertama belajar bahasa...lpas masuk D class (preparation class utk ke universiti)....anda akan komaru (trouble)...lg dhsyat kurushi (suffer)....

D class...boleh dikatakan the most crucial time for every petronas scholar in japan....masa ni lah dorg akan struggle utk everything...bahasa jepun level tinggi + fizik + kimia + math.....+ application ke universiti...preparation eju (entrance university exam).....

jadi...jganlah disangka mereka yg study oversea lbih seronok,beruntung atau lbih enjoy compare to yg study kt malaysia...xtaula kat negara lain...but for studying in japan...it needs 200% effort (compare to malaysia) JIKA nak masuk universiti yg bgus2.....sbb di jepun...level university is what you are...x hairanlah klau mostly student jepun akan study mcm nk mati (prumpaan yg agk kasar brbanding "brsungguh2) hanya utk msuk universti yg dorg nk...dorg sggup repeat brtahun2 just nk masuk u yg dorg nk tu je....sbb bila dtye masa interview kerja nti...soalan yg ditanya hanya "dari universti mana?"....bukan "pointer bper?" or "pernah fail x?"...jd jika jawapan yg diberi "Tokyo University" or "Kyoto University"...jd kaisha mana yg xnk amek?

lari tajuk btul ni...(bru sedar)...xdela..sje nk buat pringatan diri....sbb agama ada ajar...igt masa lapang sblm tiba masa sempit...waktu yg lapang inilah prlu brusaha brsungguh2....supaya selesa pd kmudian hari...diri ni lbih sggup "sakit" masa skrang....drpada "lg sakit" dan "rasa menyesal xsudah2" pd kmudian hari...nk amek quote senpai Naza waktu kelas nihongo td...."how comfortable u are after July next year is determined by how much u put on effort right now....and how much u try to avoid learning right now will determine how much u miserable next year"....yeah...mochiron ne~~~

that's it....i wish i could do my best to not wasting my time and do my preparation to achive impossible dream....yeah with efforts,do'a and tawakkal....insyaAllah...Allah always with us~

ok~~mari brcrita tntg musim luruh...

musim luruh....yeah~~~musim slpas musim pling panas(musim panas) dan sblum musim paling sejuk(musim sejuk)....dan smakin hari ke hari....suhu smakin menurun...hujan makin kerap turun...dan baru2 ni...angin taufan melanda...n akan melanda dlm 2 3 hari kt tmpat kami..jd basically jepun sntiasa brsedia utk apa2 bencana atau cuaca buruk...even weather forecast in japan is daitai 90% tepat...

bila cuaca makin sejuk...mulalah mggigil kt mana2....bila brcakap asap kluar(excited gila bila 1st time ckap asap kluar)...tangan mcm nk beku...nsib baik dh beli glove...n g mana2 pun bwak payung...

bilik?oh...air cond di"shift" mnjadi heater....klau nk mandi pun pasang water heater...tu pun kne pndai adjust kepanasan...klau sjuk sgt melompat..klau panas sgt pun mlompat...

alhamdulillah...skrg dh smakin biasa bgun awal utk solat subuh...biasa bgun dlm pukul 5....stat subuh pkul 4.30 n habis pkul 5.40....jd jgnla expect boleh bgun utk solat subuh klau dh trbiasa tdo pkul 2,3...klau bgun pkul 6 pun tgok luar dh cerah dh....

yeah~~~saigo(last)....aki matsuri is the event of the month....organised by ABK...and kami petronas scholars brkumpul utk myediakan jualan makanan slama dua hari....yg datang dr jauh pun ada...senpai2 dr universiti2 dtg brkumpul nk bantu mnjayakan aktiviti ni...dan makanan tradisional malaysia yg dipilih...Karipap,roti jala + kari n kuih lopes...owhh...n dpat smbutan mggalakkan...semua habis dijual! 完売!!

so that's all for this time....hope to post more often~~=D

これから 一生懸命 がんばれ!

Wassalam~~~



Otsukarasamadesu!




Saturday, October 9, 2010

Japan!

Assalamualaikum.....ohaiyou gozaimasu!

Dh lama xupdate blog ni....mkin brsawang lak...huhu...

Alhamdulillah...stelah brangkat dr tanah air tercinta pd pkul 11.30 mlam....lbih kurang pukul 7.30 pagi esoknya saya selamat tiba di Narita Airport...mse tu agk teruja gk sbb bru 1st time naik flight...n first time jugak mrantau ke negeri org...bukan nak mlancong 2-3 mggu...tp utk meneruskan perjuangan study utk 5-6 tahun....


brgambar dgn family before fly....rasa cm dah keje je

Di Narita Airport sya dan rakan2 disambut oleh 2 org senpai petropan (abg Naza n abg Ihsan) n kmudian kami menaiki van mnuju ke bandar pling mahal, kos hidup pling tinggi di dunia....x lain n x bukan...TOKYO

Perjalanan ambil masa 2 jam... dlm van tu smpatlah smbang2 dgn senpai tntg life di jepun...n dptlah gmbaran sket tntg bgaimana khidupan kt jepun...

Pemandangan dr tingkap kapal terbang


View dr densha (tren elektrik) kt Narita Airport

kmudian smpailah kt ryou (asrama) kami di Komagome, Tokyo...tp sbelum tu kami sempat sggah di Asia Bunka Kaikan...kolej di mana kami akan blajar di sni...berjumpa dgn Mrs Reina Itou...officer Mitco Petronas....sub-company under Petronas


Bilik saya 
Pemandangan dr tingkap bangunan


Asrama kami depan eki(stesen tren)!!!

 Mungkin msa sminggu xcukup nk buat kesimpulan bgaimana khidupan di jepun...tp sdikit sbnyak budaya yg jelas berbeza brbanding kt malaysia mgkin dpatla sket sbanyak dikongsi,...especially for those yg bakal ke jepun...or ingin melancong ke sni...

Makan
Sbgai negara bukan Islam, tambah bilangan umat Islam yg kurang 1% dr komposisi penduduk....smmgnya makanan halal bukan mudah nk dcari di sni jika nk dibandingkan di Malaysia....hari 1st n 2nd day sya di Jepun...alhamdulillah dgn pertolongan senpai...dpatla tau bbrapa kdai yg ada jual makanan halal...even sya sdri trkejut bila 1st time sya n senpai2 msuk kdai yg ada makanan halal...salah satunya kdai Shanti(kedai India yg pkerjanya rata-rata bragama Islam)...ada tmpat letak beer "Heineken" kt meja kami....kt Tokyo walaupun ada kedai yg jual makanan halal...tp smuanya msih jual beer atau arak...disbbkan budaya org jepun yg selesai shigoto(kerja)...deorang biasanya minum arak pd wktu malam utk "release tension"...kalau xde arak kt satu2 kdai...mmg sah2 xlaku kedai tuh...sbb spe lg customer yg diharap klau bkn org jepun?

Masa
Yg ni pling taisetsu(penting)....bgi Jepun...tepati masa adalah suatu kewajipan...klau nk tgok mcm mana mereka ckup pntingkan masa...tgok mlalui betapa pantasnya dorg brgerak...even kami yg bru2 dtg ni nk xnk kna jugak brgerak pantas....susahla nk tgok org jepun jlan slow,santai,n brfikiran kosong...even klau dorg nk g kdai bli telur,sayur pun dorg nk gerak pantas gk....n sperti yg sya gtau dlm blog sblm ni...org yg lewat dipandang sgt teruk oleh org jepun...dlam klas sya nti pun(klas xstart lg ye) klau lewat 3 kali dianggap xhadir shari...taihen da!demo ii koto to omette iru...hehe

Dalam Tren
Kt tokyo(tempat lain xtaula) kndraan utama adalah densha (tren)...jd jgn trkejut kalau kt tokyo ada lbih 20 syarikat densha yg berbeza...klau tgok peta pun da pning...dan tren kt sni 2-3 kali lagi pnjg dr kt Malaysia...n sntiasa sesak...mmg rmai sgt org...tmbah2 pkan famous cm Shibuya or Shinjuku....berderet org beratur...dlm densha sdri ada peraturan trtentu... kne off hp or silent mode...wlaupun sesesak mne pun dlm densha tu xde 1 pun bunyi ringtone hp...yg ada org tgh smbg2...main hp,psp,baca buku xpun tdo...haha disbbkan rmai sgt pgguna tren ni...jd sbgai byran naik tren kne byar prepaid kt mesin bayar...kmudian just pass through the scanner n touch the card on screen...yg bgusnya tknologi jepun ni...wlaupun tebal mne pun wallet...screen tu msih dpat detect card tuh...punyala kuat detection

peta tren...cuba bca...

Trafik
Kt sni jalan xdelah sesak...apatah lagi jem...kreta pun xbyk...rsenye pekan stiawan lg byk kot...n kbyakan driver mmatuhi peraturan la...mmg nmpak jelas smua org ikut praturan...wlaupun jalan lengang klau lampu merah dorg ttap akan brhenti....n yg bestnya kt sni udara xtrcemar...agknya smua kndraan pkai catalytic converter kot...jd wlaupun jalan kt tepi jalan msih leh hirup udara segar...n one thing is...rmai naik basikal!..basikal juga jd knderaan utama kt sni(after tren)...siap ada lorong utk basikal lg...rasa nk bli basikal gk tp xde tmpat nk letak...=(

basikal oh basikal~~~

Teknologi
Bagi sya...ni berita gmbira buat mereka2 yg akan ke jepun...n mgkin jd pemberi smgat bg mereka yg nk ke jepun...teknologi sni trbaik la...korg smua x perlu rsau sbb di sni...smuanya original n xde 1 pun yg pirate/copy or etc...n always updated...klau lowyat kt kl tu pun da ckup hbat dgn teknologi komputer n devices yg murah2...kt sni rsenye 10 kali ganda lowyat kot...tmbah ada nme lg Akihabara "electronic town" kt tokyo ni....laptop yg high-tech boleh dpt murah je kt sni...apatah lg bg gamers yg gila xbox,psp,ps3,ps4 or so on ade kt sni....yg pliknya kt sni hmpir smua pntu kt mne2 pun pkai auto-door...even aku nk msak pun xpkai api...just pkai electric heater je nk msak...dhsyat sgguh...kereta lgla...tp dsbbkan kos tggi nk memiliki kereta kt jepun...jd xrmai sgt yg pkai kereta nih.....

cars!
computer yg dhsyat2

bgunan kat ikebukuro

Kerohanian
Sehebat2 teknologi n budaya jepun...ada gk kekurangan...dr snilah sy nmpak betapa pntingnya aspek kerohanian dlm hidup...Jepun maju dgn robot...akhirnya mereka sdri jd robot...mne x...dr pagi kerja smpai ptang(dgn sgguh2)...pstu ptg blik...pergi ofuro(tmpat mdi air panas) then g mnum arak...smela dgn smua mereka yg xde agama(atheis)....disbbkan tekanan perasaan yg mlampau hidup kt sni...jlan yg mudah...jisatsu(bunuh diri)...kt sni jisatsu dh jd prkara biasa...stiap hari skurangnya seorg mati sbb jisatsu...cmne dorg jisatsu?sng je...g kt tren yg tgh laju2 n then lompat kt landasan tren tu...yg pliknye...dsbbkan bnde tu dah biasa sgt...pkerja tren just stopkan tren...pstu bersihkan landasan yg kotor ngan mayat org tu then tren beroperasi cm biase...mcm xde pape yg brlaku...xde heboh2 kuar paper mcm kt mlaysia....nmun...kadar bunuh diri kt mlaysia pun mkin mningkat....jd apa puncanya?

Saya rasa tu je kot nk kongsi....skrg di Jepun sdang Aki(musim luruh)...musim ni byak hujan...tp bestnya anginnya cool je...mmg sdap tdur la....haha

so...that's all...lpas ni nk start kelas....bermulalah perjuangan sbenar...wish me all the best...doakan kejayaan saya....sy sntiasa mendoakan kejayaan anda...insyaAllah =D

Wassalam

p/s : type blog guna laptop baru...=p

Saturday, October 2, 2010

Langkah ini...

Kadang-kala...hati ini sedikit gusar
Kadang-kala...keyakinan mula pudar
Kadang-kala...perasaan bimbang mencengkam jiwa
Soalan yg sering membuku dalam pemikiran...
"mampukah aku ini?"
"layakkah aku ini?"
"bersediakah aku ini?"
Saat demi saat, jam demi jam, hari demi hari, kini tibalah masanya
untuk pandang ke belakang?
tidak sekali...
namun kadang-kadang peristiwa pahit menjengah ke dalam ingatan...
dalam usaha mencapai impian, seringkali jatuh, jatuh lagi, dan jatuh sekali lagi
sehingga rasa putus asa
"aku dah xde harapan dh"
dunia dirasakan begitu kelam..
tetapi di saat itulah....
ku merapatkan diri dengan si Dia...
mengadu, merintih pada si Dia....
membaca surat-surat cinta si Dia...
Alhamdulillah, ketenangan datang beransur...
sehingga hilang beban di bahu...
"selesai masalah"
Solusi telah kutemui....
Apa jua rintangan dan musibah melanda diri, kembalilah pada si Dia
Sesungguhnya segala nikmat dan musibah itu datang daripada Dia
Dan penyelesaian itu juga daripada Dia
Kini aku tidak perlu takut....
Kerana Dia sentiasa di sisi
Setiap detik setiap ketika
Cuma terkadang, kita leka dan alpa
Makin menjauhkan diri daripada Dia
Namun Dia Maha Penyayang
Diberikan musibah, sebagai "jalan" kita berpatah kembali
Memohon ampun kesalahan yang tidak terhingga
Langkah ini bakal bermula
Mudah-mudah dipermudahkan Dia
Menggapai impian yg dianggap mustahil
Namun itu urusan Dia
Segala yg mustahil boleh menjadi realiti
Ya Allah, permudahkanlah urusan diriku,
tabahkan jiwa hambamu,
istiqamahkan lah perjuangan hambamu,
tanamkanlah dalam diri ini semangat jihad yang menbara
dalam perjuangan mencari keredaan Mu
semoga berakhirnya perjuangan yg singkat ini,
dengan kemenangan menegakkan syariat Mu,
mahupun mati syahid,
yg menjadi impian setiap mukminin,
Amin ya Rabbal Alamin.....


Monday, September 27, 2010

Sayounara INTEC....


Assalamualaikum 今晩は.....

Haha...aku daftar di intec 24 mei....keluar intec 24 september....maka genap 4 bulan aku menghabiskan pelajaran nihongo(basic) di tempat ni...setelah belajar slama 1 sem brsama student diploma jpa...

banyak gkla knangan kt intec ni...wlaupn xsama dgn blaja kt sni slama 1 atau 2 thun...sbb kte org brempat yg sibuk nk join program ko-pln yg memg khas utk student yg blaja lama2 kt sni(1-2 tahun)...wlaupun course kteorg mmg among yg pling kejap kt intec...

wlaupun myibukkan diri(rse nk kate 'ter'sibukkan diri)...tp dr ko-pln tu scara xlgsg dpt rapat ngan student diploma jpa(dikenali program ktj, pnjgnya kumpulan teknikal jepun)...boleh nk kata...susah gk nk rapat ngan dorg tanpa program2 cmni....

kebetulan bbrapa mggu after msuk intec....hep(hal ehwal pelajar) intec ada wat program i-Prokhas utk student korea,jepun n rusia...n smmangnya program islamik krana kteorg diajar cara2 mguruskan diri sblm n slpas brada kt luar negara + pemantapan rohani cm qiamullail(aku pn dtg lmbt)...lg2 diconduct oleh para2 ustaz n ustzah yg diketuai ustaz rida....skli lg dpt bina ukhwah prsahabatan dgn program ktj mhupun lain2...n mgejutkan group aku jd overall champion lak mse tuh (tgokla spe ktua?? =p)

tp klimaksnya adalah bila program ktj jd champion dlm marching competition pd malam inpro...xsgka dpt gk jd champion stelah berpanas dgn mmbawa obor api....mmg brbaloi la usaha 2 mggu....wlaupun dpt kutukan n herdikan(sdihnya) dr senpai2 yg mrendah2kan kohai2 yg smmagnya rndah(dr segi umur!)...namun prkataan champion + hamper yg besor gedabak tuh mnyebabkan senpai trpaksa menelan blik kata2 pahit tuh..(mnde aku mrepek nih)

salah satu untungnya blajar kat intec ni adalah dpt bina satu friends networking yg luas....yelah brmcm2 program mcm alm,ausmat,adfp,ktj,korea,jepun,rusia,alg,aluk n brmcm2 lg....jd bleh dpat knalan yg akan blajar di serata dunia...wlaupun duk cme 3-4 bulan je...smpat gk la knal senior yg bru fly ke amerika bulan 8 lpas...ada yg bru fly sblm raya ke ireland...+ budak middle east program(mep) yg g mesir n jordan, jmpe gak ex-semesti (fadzil) yg dh fly ke india...jd mrupakan 1 kelebihan utk study kt intec compare to study mne2 pre-u kt tmpat lain....

tp yg jd masalahnye bila da brmcm2 program....kdg2 program sbelah kelas sorg pun xknl...mcm klas ktj ; sbelah kiri klas a-level german, sblah kanan klas rusia, bwah tingkat 2 klas korea...pstu nun jauh sket adfp,dkat2 plk klas mep...jd bila jepun sbut "ohaiyou" dgar jugak brmacm2 bhasa dr serata blok....ini bukan 1malaysia...blok U kt intec tu jd mcm 1dunia lak...

skrg citer psl juugyou(lecture) lak...smmgnya sgt seronok wktu klas...especially wktu blaja nihongo...krana cra dorg ajar especially nihonjin...sgt komited n dorg akan beri yg trbaik utk pstikan student dorg bnar2 fhm...byangkan mereka sggup dtg krja seawal 7.30 pg n blik pkul 6 lbih stiap hari...n stiap klas mreka klihatan bgitu brtenaga n brsmagat...+ sgt pentingkan masa..."anda akan dipandang seorg yg sgt teruk sekiranya anda tidak menepati masa wlaupun 1 saat"..tu prinsip org jepun....

smue sensei....kamiliah sensei,habibah sensei,zaiton sensei,hassan sensei,itou sensei,uno sensei,mizuno sensei...thanks 4 teaching us...minna totemo yokatta da yo!

haha...crita psal kolej lak...smemangnya brtuah sbb ditempatkan di kolej cemara(seksyen 18) sbb di dpan kolej tu je ade 3 kdai mamak...nun jauh sket ade ole-ole "shopping complex" wlaupn hakikatnya shopping building dpan menara condong kt teluk intan lg bgus....+ kfc n mcdonald yg brsebelahan....masjid 3 buah brhampiran (klau waktu solat msuk bleh dgar 3 azan + 1 azan dr kolej) n di dpan kolej akasia (kolej prempuan...haha)...jd dr segi kperluan asas mmg xde mslah....nk tgok epl tiap2 mgu pn bleh dgn melepak kt kedai mamak smbil brfacebook(ade wifi beb!)

jd tu lah sdikit sbanyak crita dr INTEC,shah alam yg boleh dikongsi....mmg sgt best klau diberi pluang study kt sni..wlaupn tgok kampus mmg xubah cm structure bgunan semesti(cme lain colour je)....cme klas ade air-cond la...(tp aku xpenah tdo dlm klas....=p)



lpas ni crita dr nihon bakal myusul...tp sblm nk brangkat ahad ni...nk gk la update blog special sket...hehe

korekara....masa utk brsedia!

Wassalam...=D



p/s : letih bru blik dr kl....

Saturday, September 11, 2010

一週間.....(dlm masa seminggu)

Assalamualaikum......ohaiyou gozaimasu!

sebelum tu....nk ucap selamat hari raya...maaf zahir batin....mintak halal makan minum....bla....bla...bla...(ucapan yg biasa didengar bila ucap selamat hari raya)

erm...mgkin post aku xbper panjang kot kali nih...ntah tbe2 rse nk tulis....



一週間....sebutan nihongo (isshuukang)...bermaksud "tempoh masa seminggu"....


erm yelar....ade mase seminggu lg nk cuti beraya.....

ade kwan2 yg blik matrik isnin nih....cti xsmpai seminggu pon...

seminggu ni la nk beraya rumah kawan.....bila lg??after cuti raya agk mustahil dpt jumpa diorg...

seminggu ni la nk beraya rumah sdara trdekat....

dlm mse seminggu ni ada knduri doa selamat kat rumah....tp krabat trdekat je dijemput.....

seminggu ni la nk jmpe kwan2....konvoi bramai2....beraya rumah cikgu...lpas ni da xde mase.....

dlm seminggu ni la nk prepare shiken (exam)....banyak xstdy lg....aiseh

dlm mase seminggu kne plan hbis baik....ibarat setiap saat yg berlalu tu sgt mahal harganya....

buat rakan2 batch....dalam masa seminggu ni la aku nk jmpe korg...lpas ni xjmpe dh...(klo nk jmpe la)

jd dlm masa sminggu ni...aku try la beraya sebanyak mgkin rumah....walaupn masa tu xleh lama2....

moga Allah berikan kebrkatan dlm waktu seminggu yg singkat ni....

dan dengan berakhirnya waktu seminggu yg brharga ni...dan sekembalinya aku ke intec....trasa puas...

Amin ya Rabbal A'lamin.....


p/s : いっしょに "raya" しましょう! (jom beraya sama!)

Wednesday, September 8, 2010

Selamat Hari Raya.....=D

Assalamualaikum....

皆さん....おはいよう ございます!




ラマダン の 月 もう終った, Hari Raya は 来 ます. でも, 心 で 気持 が 悲しい と思います.もちろん, この月は barakah が いっぱくて,とてもいい月 と思います. 次, この月と会うか会わないかまだわかりません. もしチャンスがあったら, いつもおいのりをして, Al-Quran を たくさん 読んで, zikir を たくさん 言いたいでしょ. でも, 時間 は もう 立ちました. とても速かった. 私のきぼうは 来年この月と 会いたいです.

友達, もし まちがいがたくさん あったら, どうもどうもすみません.日本へ来る前に, 一度 みんなと会いたいで,いっしょに私たちはちは 食べたり散歩 をしたり(できる??) します. それから, 楽しい経験 を いっしょにしましょう! もう忘れた?去年 の Hari Raya はとても 楽しかった. その時を ずっと愛してる!!!
これで だけと思います. huhu...


皆さん, Hari Raya おめでとございます!



zahir と batin を どうもすみません......



p/s : 試験 も 近いよ!!!

Friday, July 16, 2010

INTEC destinasiku.....

Assalamualaikum....ja...konbanwa!
berjumpa kembali!

(da lme xupdate blog, tgok pnuh sawang..mcm2 jnis makhluk ada dlm blog nh....haha)

sbnrnya xde idea pon nk dcurahkan dlm post nh...apa yg aku tulis smue spontan je...

stelah menerima tawaran Mara (KMB), Petronas (Jepun) dan bank negara (adfp), akhirnya aku memilih Petronas (Jepun) =D

sbbnya simple....aku bercita-cita nk jd engineer....tu jer...n aku mmg merancng utk bkerja utk syrikat petronas after grad nti....jd Allah dh permudahkan jalan aku dgn mngurniakan rezeki biasiswa petronas ke Jepun dalam bidang yg aku cukup minat...mechanical engineering ^_^

24 Mei - sewaktu kawan-kawanku yg lain bru daftar matrik n asasi, aku pula mnuju ke INTEC, Shah Alam...(INTEC singkatan bagi - International Education Center....under UITM)....registration yg pling simple....ade 2 3 taklimat pastu habis orientasi...haha mlangnya...blum smpat mgenali dunia intec esoknya dah stat kelas...cesss

tahun ni ahli PETROPAN (petronas scholars to japan) adalah seramai 4 org (setelah 2 org reject)....aku, Ruiz, Thaneer n Han Yuan....n smuanya 'hero' n amek bdang yg sme....x sperti kebiasaan...skurangnya adalah sorg dua pmpuan yg amek economics dhantar ke japan...n utk makluman...petronas xkan hantar rmai student ke japan, x sperti ke Uk or australia....xtau npe...mgkn dsbbkan kos sara hidup yg tggi di japan kot...

bayangkan...elaun di tokyo adalah 138000 yen = rm5000!

n insyaAllah...pathway aku di japan adalah cmni....INTEC (3 bulan) ---Asia Bunka Kaikan (1.5 tahun)---degree....jd aku akan brada di japan slama 5 tahun stgh...lme nye mse...tp rsenye xprepare pape pun lg nk ke sne...haha mgkn sbuk study nihongo....chotto isogashi des yo!

brbalik kpada crita di INTEC....da hmpir 2 bulan kt sni...tanoshi des yo! tanoshi = seronok....wlaupun agk mncabar pd mulanya...sbb xde basic jepun langsung...nmun dr hari ke hari dpat gk ssuaikn dri....nmun bg aku ade problem sket utk sbjek fzik n kmia...yelar brbulan xblajar...bila stat blajar...dhle 2 jam smggu je!
rse xtrmampu nk cover topik yg brlmbak tuh....so...korekara...work hard for it!

jd tu je kot...skadar mgisi laman blog yg lme xbrusik nh...jauh di hati aku brdoa moga2 dipermudahkan jalan aku mnuju kejayaaan...buat rakan2 yg smakin sbuk di mana2 sje..aku doakan korang berjaya...cme nasihat dr aku...don't over give up n sntiasa sabar...klau korang anggap korg blajar sush...ade yg blajar lg sush...aku dah mrasai tekanannya...jd...byk2la brdoa agk kita sume brjaya...insyaAllah

p/s : insyaAllah bakal fly 3 oktober nanti....bg2 siapa2 yg ada klapangan, bolehla datang klia....bolehla kita brjumpa wat kali trakhir sblm brangkat...ada pape psanan n nashat ke...dialu-alukan! haha ja...dewa mata!


 nihonwa matte kudasai!

Friday, May 21, 2010

Gembira + Sedih....

Syukur...alhamdulillah

Rezeki

Syukur.....

First of all....aku just nk gtau...ape yg aku post ni bukanlah brtujuan nk membangga2 diri...apatah lg nk tunjuk hebat or whatever...i just tell the truth dan aku rase mmg ada yang akan trasa hati baca post nih...especially budak2 mara and jpa yang xberjaya...so....be neutral...i juz want ur opinion...ok..cheer up! =)

GEMBIRA

pe dia berita gembira tuh?? alhamdulillah doaku makbul...aku menerima beberapa tawaran scholarship utk melanjutkan pelajaran...n semestinya da dapat byk2 msti lg rumit...kne wat pilihan yang tepat...jd aku rase agk runsing bler memikirkan hal nh....

1) Yayasan Tenaga Nasional


Biasiswa UNITEN
Bidang : Kejuruteraan Mekanikal
Universiti : Universiti Tenaga Nasional Kampus Putrajaya
Program : Asas Kejuruteraan Mekanikal
 
2) Petronas
 
 
Program : Pra Universiti (Luar Negara) / Ijazah Pertama (Luar Negara)
Kursus : Kejuruteraan Mekanikal
Negara : Jepun
 Persediaan : INTEC / Asia Bunka Kaikan


3) Majlis Amanah Rakyat (MARA)



Tarikh Pendaftaran : 22.6.2010
Kursus : KEJURUTERAAN
Program / Tempat : INTERNATIONAL BACCALAUREATE (IB) / KOLEJ MARA BANTING (KMB)

4) this one is not officially announced....Bank Negara Malaysia




erm...nk cter sket pasal bank negara ni...

pada pagi tadi lebih kurang pukul 11 pagi.....aku sjela kol bnm ni...nk tye pasal kputusan bank negara nih..sbb aku akan daftar utk prsediaan petronas di INTEC pada hari isnin nih...24 mei...jd knela tau cepat rslt...jd sket prbualan antara aku dgan Encik Suapi (officer BNM yang handle scholarship nih)

Aku : Assalamualaikum....
En. Suapi : Waalaikumsalam....ye saya bahagian scholarship...
Aku : ye saya...saya ni candidate untuk interview bank negara scholarship for pre-u....jd disbabkan mslah trtntu...boleh x saya tau bler kputusan akan dikeluarkan?
En. Suapi : sbnarnya kami masih memproses sgala dokumen....jd it would take time....tp kami akan announce scpat mgkin...mgkin isnin dpan ke...btw siapa nama kamu?
Aku : nama saya zharif...
En. Suapi : muhamad zharif bin habil?? course IT ye?
Aku : yes....sy juz nk tye sy dapat ke scholarship nih??ada x nama sya dlam snarai yg dapat?
En. Suapi : ok...ur name in the list....
Aku : ohh...mksudnya sya among 45 students yg trsenarai dapat bnm scholar ni??
En. Suapi : yes.....btw awak ada tawaran mane2?
Aku : ye...sya dapat tawaran petronas...
En. Suapi : oh...bila deadline nye?
Aku : hari isnin nih....sbab tu sya prlu taw segera kputsan bnm nih...
En Suapi : oh...i see...yes..ur name in the list...insyaAllah kami akn confirmkan...buat mse skrg nih kami tgh finalised...
Aku : ok...trima kasih
En. Suapi : Sama2...

erm....actually aku still xcye aku dpat offer bnm nih...sbb juz mlalui prbualan...aku msih xdpt kol n emel lg...mybe hari isnin ni kot...tp....mse tu aku kt INTEC!!!

jadi alhamdulillah aku dpat gk tiga offer ke oversea...n pling brmakna...aku dpat tawaran bnm (wlaupon xofficial lg)...kiranya lpas jugak intview bnm yg susah tu ye...alhamdulillah

disebabkan BNM still xgtau lg prsediaan n negra pe...aku cme agak aku akan dpat US...persediaan di UNITEN setahun under program ADFP (American Degree Foundation Program)....but of course...ade gk possiblity xdpat...yelar...skrg mane maen ckap2 je...takut yg atas aku cter juz angan2 kosong...haha


berita gembira>> tahniah wat rakan2 yg dpat offer jpa n mara....brsyukurlah dgan rezeki dan peluang yang ada...jangan dipersiakan...ingat...korang antara yg trpilih drpada bribu2 yg berebut tempat ke oversea...jd korg kira antara yang bertuah...jd jangan lpe tnggungjawab untuk tros blajar n berjaya pda masa akn datang...

SEDIH

agaka sedihla tgok rakan2 yang xdapat offer jpa...cuma di sini nk nasihat...scholarship ke luar negara bukan segala-galanya...anda masih boleh berjaya di sni...lbih cmerlang drpada mereka yg g oversea...ada HIKMAH di sebalik semua ni...mybe dugaan kt luar negara xmmpu kita tnggung...ada baik study dlam ngra je...smua snang...dkat dgan family...snang makan....snang jalan...rmai kawan2...snang contact...jd byk sgat klbihan study dalam negara sbnarnya....so don't be too sad if u are not offered the scholarship....


lastly....gud luck for all of you....be the best of yourself! gambatte!!



p/s : i need opinion here...mana patut ku pilih antara 3??

Friday, May 14, 2010

Malay's Proud....

Assalamualaikum....

Selamat bersua! Lame dh xupdate blog nih...tp bila fikirkan rasa malas nk update...ntah npe...huhu

Malay's Proud?? apa yang dibanggakan tuh?? mungkin tajuk ini sdikit racist ataupun brsifat prkauman....namun saya tidaklah mnyentuh isi sensitif perkauman..juz nk bangga sbagai orang melayu dan pling utama...bangga sebagai seorang MUSLIM...

Malaysia International Mathematics Olympiad (IMO) 2010 team :

1)Tham Ying Hong — SMJK Katholik, Selangor
2)Joshua Lim Kai Tsen — SMK Tinggi St. David, Melaka
3)Muhammad Aqil bin Kamarudin — Kolej MARA Seremban, NS
4)Muhammad Faiz bin Zulbadli — Kolej Yayasan UEM, Perak
5)How Si Yu — SMK USJ 12, Selangor
6)How Si Wei — SMK USJ 12, Selangor
 
Alhamdulillah...tahun ini sramai 2 orang pelajar melayu trpilih utk mewakili Malaysia dlm IMO di Astana, Kazakhstan...jika sbelum ini biasanya sorang je melayu...yg lain smuanya bangsa cina...jd adalah mmbanggakan kerana mereka brjaya mmbuktikan melayu + islam juga boleh berjaya dlam bidang matematik yg pling sukar ini....
 
Apa itu IMO?? IMO merupakan prtandingan matematik yg melibatkan negara dari seluruh dunia. Setiap negara yg mnyertai perlu mghantar maksimum 6 orang peserta utk pertandingan ini...dan semestinya...ini adalah pertandingan matematik paling SUKAR di dunia...soalan diberi hanya 6...namun masa diperuntukkan adalah 9 JAM!! jadi boleh bayangkan bgaimna sukarnya??
 
Jika sebelum ini anda pernah mnjawab soalan matematik tmbahan (yg korang kte sush sgt tu) dlm masa 2 jam setengah...itupun blom tntu dpat jwb smue soalan...inikan pula soalan IMO yg kalau bce soalan pon xphm....apatah lg nk mnyelesaikan...maksimum markah bgi stiap soalan IMO adalah 7...jd markah penuh (perfect score) adalah 42....untuk mendapat gelaran Honourable Mention (title pling low dlm ptandingan ini) anda perlu skurang-kurangnye mndapat full mark utk salah satu soalan...misalnya
 
Problem 1 : 7/7
Problem 2 : 0/7
Problem 3 : 0/7
Problem 4 : 0/7
Problem 5 : 0/7
Problem 6 : 0/7
 
anda hanya mndpat markah pnuh utk soalan prtama (yg laen smue zero!)..nmun anda layak utk mndpat Honourable Mention...utk menjdi sorang yg berjaya dlm IMO mmerlukan ilmu yg luas dlam bidang matematik, kepakaran myelesaikan masalah dan cara berfikir yg luar biasa...rekod trbaik bg Malaysia adalah pingat perak...Malaysia blom mncapai taraf pingat emas utk prtandingan ini...
 
haha...citer byk psl IMO lak...lari tajuk....sbnarnya dua org melayu tersebut (Aqil n Faiz) aku kenal smasa kem olimpiad di Semesti...yg diconduct oleh Suhaimi Ramly (ketua kontinjen IMO n pmnang gangsa IMO 1999)...dan sudah smestinya mereka boleh dikatakan "genius"...dan alhamdulillah berkat usaha gigih diorang...dpat jugak wkil malaysia IMO nih...aku jugak brangan dlu nk wkil malaysia ni tp sbb malas + tiada inisiatif...OMK pon da sangkut...hahaha (teka markah OMK aku bper???)
 
melalui prtandingan inilah...lahir saintis dan pakar matematik yg terkenal dr seluruh dunia...dan aku brasa sgt sedih sbb Malaysia msih ktingglan dlm prtandingan yg berprestij ni...xseperti ngara jiran seperti Thailand, vietnam, singapore...jika xpcya cuba lihat kputsan 2008...tgok sket kt mne Malysia???
 
http://www.imo-2008.es/results.html

contoh soalan imo....

 Problem 2. Let ABC be a triangle with circumcentre O. The points P and Q are interior points of the sides CA and AB, respectively. Let K, L and M be the midpoints of the segments BP, CQ and PQ, respectively, and let l be the circle passing through K, L and M. Suppose that the line PQ is tangent to the circle l. Prove that OP = OQ.
 
 
masa diberi...1 jam.....selamat mencuba!!!!
 
p/s : masih menunggu result MARA

Thursday, May 6, 2010

Secebis pengalaman hidup....

Aku suka pglaman nih....jd spe nk bace...bacelah.....hahahaha


Suhaimi Ramly....MIT class of 2005...major in mathematics.....


Let me reminisce a little about my undergraduate days.


I attended high school at MRSM Jasin, where I met Khairul, Alif and Akmal. After that, I did a prep course at UiTM Section 17 Campus, known as the International Education Centre (INTEC), where I met Iznan. After a year at INTEC, I went abroad to do my undergraduate studies at the Massachusetts Institute of Technology (MIT).

MIT is the place where math nerds and hacker kids go to school, or so the stereotype goes. The reality is more complicated; MIT is famous for its engineering and science departments (the most popular major is computer science) but MIT also have decent humanities and arts departments. But stereotypes exist for a reason, and MIT is awash with nerds who can solve triple integrals in their head, and dweebs who think that staying up all-night coding in assembly language is more fun than frat parties. MIT students and administrators try too hard to suppress their nerdy side, giving out shiny, colorful pamphlets to potential students showcasing our “diverse”, “lively”, and “vibrant” student body. Yes, MIT have its share of archetypical college types, the Euro-Asian girl with a Ukranian father and a Korean mother, who lived in Senegal and Paraguay, who shaves her head for charity and wears goth fashion, who double-majors in Nuclear Engineering and Anthropology, who spends her summer break trekking Himalaya, who listens to emo rock and plays intramural curling (you get the idea). All those pretensions aside, MIT is a big place for big nerds.

I am one of the math nerds, so I majored in (surprise!) mathematics. At MIT, math majors like to think that people in engineering look up to us. We, symbol-jugglers who think up deep theorems that could never find any use in the real world, did our part by thumbing our collective noses at people who applies knowledge to solve real-life problems. This is just harmless snobbery. The same goes to people in theoretical physics. They pooh-pooh the lower rung of scientists who actually do experiments in a lab. And let’s not talk about them engineers, with their three significant digits and real life approximations. Leave us physicists alone with our spherical cow.

Sometimes math majors are actually useful. This is because every undergraduate has to take freshman calculus and freshman physics, and if you belong to the rare breed who gets admitted to MIT but is no good in math, you can always rely on the math majors to differentiate your inverse trigonometric functions for you.

What struck me when I first arrived there, was how MIT people always put function over form. MIT have shabby buildings compared to the lush, sprawling suburban campuses in Malaysia. The campus is located on the ugly, industrial side of Boston, and there is no place on campus worth taking pictures at. That does not stop tourists from clicking away with MIT buildings as background, to let other people know they have been to MIT.

The hacker culture at MIT is legendary. The is a student group on campus called the Student Information Processing Board (SIPB, pronounced “sip-bee”). According to their official website, SIPB is “MIT’s volunteer student group dedicated to computing”, but really, these are some of the best hackers in the world. The is a (perhaps apocryphal) story about SIPB people hacking government computers at a top secret facility. Truly believable story, if you ask me. I still remember a SIPB guy who is blind, and used a special Braille computer. I can’t even write a single line of code in any programming language, but this guy can *hack* using Braille. “Dedicated to computing”, indeed.

At MIT, there is this really long corridor connecting the east and west sides of campus, and being nerds that we are, the corridor is named the Infinite Corridor. When I first arrived on campus, I stayed temporarily at the west side, and I learned that I have to cross the whole length of Infinite Corridor to get to the math department. I felt that the trip is too long, so to save time on daily commute, I applied for an east campus dorm before semester started. It turned out that the Infinite Corridor is not that long, after you crossed it about four thousand times. Wikipedia told me the Infinite Corridor is 251 meters long.

In terms of politics, the conventional wisdom on campus is left of center, thanks to the East Coast location and the liberal, educated population of the Greater Boston area. Noam Chomsky, famous left wing thinker, is professor emeritus at MIT.

Due to MIT’s proximity to that other school (I can’t remember the name, it starts with an H and rhymes with Barvard), often comparisons are made and good-natured rivalry between the two schools are fostered. However, the rivalry is somewhat mild. MIT can’t match Harvard in sports, so the rivalry is about who has the bigger brains.

MIT student body are constituted somewhat differently from that of Harvard. Because Harvard have the Kennedy School of Government and the Harvard Law School, Harvard tend to attract a higher percentage of “leaderly” types compared to MIT. MIT breed technocrats: people know their technical stuff well. There is a saying (I’m paraphrasing), that MIT people can be very smart, but they’ll end up working with some idiot with a Harvard MBA. People who go from Boston to Washington are usually from Harvard, not MIT. Although MIT have a faculty member who served as the director of CIA.

MIT truly sucks at sport (surprise!). I pity the football team. They don’t have cheerleaders, and nobody goes to see their games. MIT students are not willing to sacrifice precious coding time to watch our proud football team, the Engineers (heh) getting trampled by some hick college team from rural Massachusetts.

One thing I enjoyed at MIT is the view. MIT is situated along the Charles River. The MIT president at the time was Charles Vest. People call him Chuck Vest. Naturally some people call the river Chuck River. During winter time, the river is frozen so people can walk on it. It is said that in the old days, many MIT students fell into the Charles and drowned. That’s why MIT put a requirement that all undergraduates must pass a swim test in order to graduate. During nonwinter months, there are many activities you can do on Charles: yacht, kayak, crew. I tried crew once, and it ended up with my shoulders aching for a few days. Better stick to doing math.

The downside of MIT (and Boston in general) is the winter season. To give you an idea of how bad it is, it snows in *April*. I don’t mind the snow but I hate the windchill which feels just slightly better than locking yourself in a fridge. And I can do without the slippery sidewalks. After some time, I would fall on the sidewalk so many times, that I can take a walk with a girl and fall many times without feeling embarassed at all.

I didn’t drive in Boston because I did not have a license, so I took the subway (known as the “T”) everywhere. The T is not much better than the subway system in KL. In fact some of the stations are dirty and dangerous, and you would find there beggars and creepy old men in trenchcoats. My female friend told me she was flashed at a subway station once. Although Boston is safer compared to, say, Detroit or Chicago, I didn’t go out alone after midnight.

Bostonians are proud of their sports teams, and deservedly so. Boston Red Sox won the World Series 2004, after last winning it in 1918. Some people believe the long winless streak is caused by the “Curse of the Bambino”. As expected, the resulting celebration quickly turned into a riot. If I remember correctly, one student got shot during the riot. The football team is New England Patriots (but really a Boston team), which won the Superbowl in 2001, 2003 and 2004.

Another thing MIT is famous for is the Hacks. Basically, a hack is a cool engineering feat done by anonymous “hackers”, often in the middle of the night, for the public to see and enjoy during daylight. Sometimes hacks require an incredible amount of engineering ingenuity, but the result is worth every effort. Hacks are thought-provoking, funny, and most importantly, do not cause damage to property. You can read more about MIT Hacks at http://hacks.mit.edu/.

I spent four years at MIT, and graduated in 2005 with a degree in mathematics and writing (although I’m not very good at both). I still keep in touch with my college friends, especially those from the Senior Haus and the math department.



Now I miss my MIT. Who wants to go to Boston with me?    =)



MIT : place for professional hackers???