Wednesday, December 15, 2010

Setahun lalu....

12/12/2010. Jam 10.10 mlm (waktu Tokyo) aku menulis blog ni..=D


Tiba2 terkenang kenangan setahun lalu....waktu2 baru je abis exam spm (specially dedicated to insan2 yg bru sahaja "merdeka" dr exam yg sgt penting dlm hidup sbgai pelajar kat Malaysia)

8/12/2009

Hari ni exam kimia...paper 1,paper 2 and 3 skaligus...paper kimia kali ni boleh katakan agk tough gk la...sbb soalan yg kuar lain sket dr yg biase kuar n spot...especially soalan bhgian B...biasenye tye chemical bond n compound, tp tgok2 bab electrochemist yg kuar...n bhagian C pling kritikal, sbb tye bab salt n oxidation reduction...bg siape2 yg x master 2 bab ni mmg sushla nk jawab...alhamdulillah bg aku ok la..boleh jawab dgn tenang n yakin....berkat doa n usaha yg xputus2....

abis paper 3 kimia...budak2 aliran bio smue lompat kegirangan sbb exam dh habis...smntara budak2 tekno + 4 org yg amek tasawur geleng2 kpala...ade lg paper nih...

stlah abis exam...budak2 bio pn mninggalkan bumi semesti stlah 5 tahun blajar kat sni...ada yg prepare utk jmuan batch 10 dec nti....smntara kami di skolah trus put our last effort in last paper!

abs exam je aku trus belek2 krtas tasawur...hafal definisi2 yg pnting...wat latihan sket2...skali dgn shamil,shiqin n yasmin...org lain dh balik..kami brempat je trpaksa brsengkang mata baca bku tasawur tuh...actually tasawur xdela sush sgt...juz hafal definisi, mcm pendidikan islam gk la...cuma banyak gk ilmu yg xblaja dlm PI ade blaja dlm tasawur...jd lg luaslah ilmu agama kita....ada org siap ckp lg...."amek tasawur nk dpat A je kn?"....nk dpat A tu mstilah nk...tp lg pnting kalau dpt tau,faham n amalkan ilmu yg dblaja...xguna klau ade ilmu, especially ilmu agama kalau x amalkan...aku xjamin spa yg dpat A+ PI sorg yg sntiasa jaga solat, bacaan qurannye smpurna,akhlak dy elok n boleh jd contoh tauladan bg rakan2 lain....ilmu atas krtas blm cukup utk buktikan seorang muslim sejati...yg pnting mcmana tingkah laku, baik ke x, solat jaga ke x, prgaulan lak cmne....itu bru kita boleh tau siape muslim sejati sbnrnya....

pnjg lak cramah..haha smbung blik crita...smntara kami sbuk baca tasawur...budak2 tekno lak stia dengan pralatan LK dorg...abs katil2 kteorg pnuh drawing board,T-ruler n kertas LK...tgok dorg pn tdur ats krtas LK tuh...haha

bberapa hari sblum tu smpat gk jalan2 kt sekitar semesti ni...sekolah ni boleh katakan luas gk la...dgn 1 pdg ragbi, 2 pdg bola, 1 pdg hoki, 1 gim, 1 court tenis n 3 court basket...lg luas klau nk compare sbp2 lain....dgn dikelilingi sawit yg dikenali nama Jenderata....stiap thun dr Form 1 smpai Form 5 track sme je utk cross country (cubalah bg skali track lain....g TI ke, hutan melintang ke)....n dapat cuba buat bnda yg xdpat buat mse dlu2 (haha...klau xbuat mmg xde mkne jd bdk semesti)

10/10/2009

Pagi ni exam tasawwur...slalu sblm exam rmai2 kmpul kt luar n beratur...tp dsbbkn kami brempat je yg amik...snyap sepi dewan...haha...nsb baik pengawas xlbih 4 org...klau x.....pngawas lg rmai dr student...sblm msuk dewan exam...kami brbincang buat kli trakhir...alang2 last exam, baik buat yg terbaik je...tkut nti tasawur yg dharap dpat A...tasawur la yg bagi cacat rslt....pstu msuk exam dewan....jwab soalan...ok lah....soalan xssukar mana....hbis pnuh jwab smua soalan...

akhirnye....habis exam!

tp kami brempat je...jd xrse dh hbis exam pn....skolah pn sunyi sepi, ada lah budak2 tekno tgh study LK...tu pn xnklah kcau dorg study...jalan2 buat kli trakhir di semesti sbgai pelajar semesti...pusing2 blok...boleh dkatakan stiap ceruk blok kt semesti tu ada knangan trsendri...sedih gk...5 tahun sekolah kt sni....trasa berat nk tgglkan sekolah ni....dr 5 Januari 2005 smpai 10 Disember 2010...trikh aku msuk n kuar sekolah ni

pstu lepak jap kt surau bru....tgkap2 gmbar...merenung jauh kt asrama..."aku dh nk tggalkan skolah ni dh"...xlma pstu bapak pn dtg ke sekolah....packing smue siap2 n then balik ke rumah....

Malam tu....

Malam tu ada jamuan batch kt Lumut...hotel orient star....klam kabut gk lah nk dtg...stat pkul 8...tp 7.50 bru nk brtolak dr rumah....smpai2 tgok stat pkul 8.30....nanka osokatta... Pastu makanlah bersama kawan2 kt dewan tu...ada yg kuar skolah after form 3 pn dtg...dpt gk jmpe kwan2 yg dr form 1 sklas...lpas ni susah dh nk tgok...pstu adalah aktiviti2...tp xdelah aktiviti kotak beracun n kejar2 dlm dewan tu...adelah nyanyi2 (bg bdk semesti nyanyi adalah aktiviti wajib)...

abs jamuan....smua pn mgeluarkan sgala bnda device dr poket n tgkap gambar...xtau npe aku xde feeling lgsung nk tgkap gmbar mlm tu...pnas kot...haha ade lah tgkp 2 3 keping...pstu cabut..hehe

rupanya cikgu rohaya (cikgu add math) dh plan nk bwak kami (aku n fitri) g lgkawi after exam....trip free kot...xkn nk tolak kot..=p...malam tu kongsi bilik ngan fitri....sbb ngantuk gile aku pn tdo awl...esoknye nk g lgkawi ni (excited)...

11/12/2009

Pagi2 breakfast awl....sbb xpenah breakfast kt hotel 3,4,5 bintang sblm ni (sdih gile)...jd cm kekok bila 1st time makan kt hotel tuh...erm...pantang tgok mkanan byk2 (bdk semesti la katekan)...smue nk dirembat...tgh2 mkn tu tgoklah bdk2 batch tgh main2 kt swimming pool...terasa nk join...haha

pstu brtolak lah ke langkawi....tgh2 jalan brsembanglah mcm2 kt tgh jalan tuh...best gk trip2 nh...alang dh hbis spm kn....smpai kt satu port ni (xigt dh nme)...pstu naik feri g langkawi....smpai langkawi brjalan2lah kami di skitar...smpat bli coklat,baju n mane2 yg smpat dibeli n mampu dibeli....mlm tuh kami mkn kt kfc...pstu smbg2 lame gila...crita psl apa program math nk buat utk taun dpan...crita psl career...tnye aku nk amek pe nti (soalan pling sush djawab mse tuh)....

mlm ni jd gila sket....tgh2 boring kt bilik ngn fitri...tiba2 dtg idea..."jom main boling kt jeti"...haha kami pun brjlan jauh...dh le under age...mse tuh pkul 12 lbih...jlanlah smpai ke jeti...tgok kdai boling still open...pe lg...yes!mnag gk mlm tu....sory ye fitri!haha....pstu blik singgah warung kt mne tah...makan nasi goreng...(makan nasi goreng pada jam 1?)...n then balik bilik...smpt2 check emel...ada emel dr Petronas...interview 20 hribulan...nanka? bru abs exam dh nk interview...nani kore?

12/12/2009

Sehari ni jalan2 kt langkawi....ape tmpat aku pn xigt...yg ingt ptg tu dh blik ke jeti perlis naik feri...mlm tu tdo hotel kt perlis n esoknye balik~~~

13/12/2009

Kami pun balik perak hari ni...wah, dpat  gk release tension free2 pas exam...smpai sitiawan n trus blik rumah....


Tulah kenangan setahun lalu after exam...lpas exam tu bolehla nk relek2 bbrapa bulan sblm smbg belajar mne2 blik....tp inilah satu2 nasihat dr aku (especially bg spe2 yg bru hbis exam)...start to think about what course you want to take after this...startlah buat research...tanye snior yg dh belajar course tu (xssuai tye bg mereka yg bru prsediaan...sbb dorg blum start blajar course tu lg...unless mse prsediaan dorg dh fokus dlm bidang yg dorg amek tuh)...for those yg rasa nk amek bidang2 science stream cm medic,engineering,pharmacy, n etc....jgn biarkan ilmu2 science anda mse sekolah tuh hilang cmtu je...xdelah nk sruh study hard mcm spm tuh...tp at least...sbb drpada pngalaman, sush nk cover blik kalau dh lame xblaja...bg yg dpat A+ mhupun A dlm science subjects...dont think u can easily get that grade after taking a-level, iB or mne2 prsediaan...jgn trkejut kalau dh trbiase score wktu skolah...msuk persediaan dpt B,C or D ke....it;s all depend on you....anata kimeru youni!


p/s : smbung menaip hari ni.....


2 comments:

  1. kau punya advice tu setuju sesangat."jgn trkejut kalau dh trbiase score wktu skolah...msuk persediaan dpt B,C or D ke" haha...true

    rindu kan zaman sekolah?. though aku bukan budak sekolah kau,aku pun dpt rasa kau rindu sangat sekolah lama. same goes to me. tak habis2 reminiscing. i miss being 17 again =(

    ReplyDelete
  2. rindu semuanye. mentorrrrrr. :(

    ReplyDelete