Friday, May 24, 2013

Perihal blog

Bismillah....

Untuk pengetahuan semua, saya jenis yang suka baca blog kenalan yang rapat, tak kira kawan sekolah, senior, junior mahupun sesiapa pun. Takde niat nak stalk pun, cuma suka baca kisah perjalanan hidup mereka yang berbeza dengan diri sendiri. Susah senang, gembira sedih yang mencorakkan kehidupan ini sememangnya menjadi warna kehidupan kita yang serba singkat ini.

Tadi saya check balik list blog yg saya follow (tak semestinya follow dengan menjadi follower, ada blog yg saya baca walaupun tak jadi follower), ramai yang dah privatise blog dan hanya mengehadkan pembaca kepada yang diinvite sahaja. Mungkin ada secret story, love story n apa2 story lagilah. Maafkan saya kalau saya tak diundang untuk membaca blog kalian, mungkin saya dituduh stalk dan mengorek rahsia yang tak sepatutnya diketahui (heheh), maa tapi i know u guys have ur own right.

Saya ada fikir beberapa kali nak delete blog ni, sebab sangat jarang update n bukan ada apa2 yang menarik pun. Tapi bila tengok overview yang agak ramai terutama pada post-post berkaitan interview scholarship yang mungkin ada manfaat pada pembaca, saya batalkan hasrat saya itu. Moga ada saham pahala untuk mereka yang amalkan tips interview yang saya share tu..hee insyaAllah.

Pada saya blog adalah salah satu medium untuk meluahkan perasaan, idea dan juga sharing. Kadang-kadang kagum dengan sahabat-sahabat yang rajin mengupdate blog dengan pengisian berfaedah, kadang-kadang post yang simple tapi sgt mendalam maksudnya. Dan blog juga boleh dijadikan medium untuk berdakwah, atau mengajak orang buat baik, seperti ramai ustaz-ustaz buat.

Bagi saya selagi blog itu ada manfaat, walaupun dalam bentuk pengalaman diri sendiri, tak salah untuk kita share untuk kebaikan orang lain. Contoh untuk saya di Jepun, pengalaman hidup sebagai seorang muslim di Jepun yang saya kongsikan kat sini mungkin sedikit sebanyak memberi gambaran bagi mereka yang tak pernah datang ke sini.

Namun, lastly bergantung pada tuan punya blog. "Aku punya blog, aku punya suka lah". Konsep ini boleh diamalkan tapi biarlah tak melebihi batas. Kalau guna blog untuk caci maki, mengutuk, mencarut, menghina, hanya tambah dosa. Tak dinafikan ada perkara yang seeloknya dirahsiakan daripada orang-orang lain. Masing-masing punya pandanganlah.

Lastly, saya sentiasa mengalu-alukan idea dan cadangan untuk pembaikan blog ini. (hmmm, tak pasti boleh ke tak, hehe :p)

Peace no war~

p/s : actually saya nak post pasal pengalaman kat Australia, tapi terlajak tulis benda ni pulak =.=
またいつか書こう~



teaser post ^^

3 comments:

  1. belog juga antara tempat simpanan memori utk penulis blog tu sendiri :)

    ReplyDelete